Aktivister från nätverket Klimatfronten tog sig på lördagen upp på Öresundsverkets tak i en civil olydnadsaktion.

Klimataktivister intar Malmö

Publicerad:

I samband med veckans internationella forskarkonferens i Malmö vill ett nystartat aktivistnätverk bidra med ett ”folkets klimatmöte”.

Inrikes

Den här veckan träffas runt 120 internationella klimatforskare i Malmö. Tillsammans ska de skriva en rapport till FN:s klimatpanel, IPCC, om hur den globala uppvärmningen kan begränsas till 1,5 grader.

På plats finns även miljöaktivister som vill bidra till samtalet; bland annat det nystartade nätverket Klimatfronten. När Fria Tidningen når aktivisten Johanna Blomberg är hon precis på väg in till ett panelsamtal där bland annat klimatminister Isabella Lövin (MP) medverkar.

– Vi är engagerade medborgare med bakgrund i olika miljö- och solidaritetsrörelser, säger hon.

Med sig har Johanna Blomberg en banderoll med texten: ”Divestera AP-fonderna”. Tillsammans med några andra i nätverket vill hon protestera mot att pensionspengar investeras i fossilt bränsle.

– Det här är ju ett stort klimatpanelsmöte. Vi har mer av ett folkets klimatmöte, säger Johanna Blomberg och berättar att nätverket under veckan även anordnar workshops, seminarier och manifestationer parallellt med FN-mötet.

Redan i lördags genomförde en del av Klimatfronten en första aktion, mot kraftverket Öresundsverket.

– Vi var en grupp som tog oss in på området för att uppmärksamma hur dumt det är att försöka minska utsläppen genom att bygga upp ny fossil infrastruktur, säger Jens Börjesson som deltog i aktionen.

Öresundsverket är ett reservkraftverk som sedan 2009 använder sig av naturgas, vilket Klimatfronten vänder sig mot.

– Det finns redan så många andra sådana här fossila kraftverk. De utgör en rest från förr som vi fortfarande dras med. Men planer för det här verket sattes igång mitt under pågående klimatförhandlingar, säger Jens Börjesson.

Civil olydnad är ett av flera sätt som nätverket använder sig av för att skapa konstruktiv dialog om klimatfrågan, menar han.

– Istället för att göra det som krävs lägger politiker otrolig kraft på att invagga oss i att allt går åt rätt håll. Jag tror starkt att alla former av klimataktivism behövs eftersom läget är så pass allvarsamt.

Fria Tidningen