Elisabeth Rynells nya roman handlar om Moll, som lever i ett framtida, eller kanske samtida Sverige, där onödiga människor utlokaliseras från huvudstaden.

Klimat, kvinnokamp och livsstilslögner bland höstens böcker

Publicerad:

Det är ingen idé att deppa över att hösten snart är här när det finns så mycket spännande nya böcker att se fram emot.

Kultur
Litteratur

Krokas ­– Elin Olofsson, Wahlström & Widstrand förlag

En höstdag 1949 kommer tyskan Uli med tåget till Krokom. Med sig har hon en bunt brev, skrivna av en Elsa Pettersson och adresserade till Ulis älskare Hansi som dog under kriget. En berättelse om oväntad vänskap, kärlek och hemligheter. Kommer ut i september.

Moll ­– Elisabeth Rynell, Albert Bonniers förlag

Elisabeth Rynell har skrivit om vandrande kvinnor tidigare. Den nya romanen handlar om Moll, som lever i ett framtida, eller kanske samtida Sverige, där onödiga människor utlokaliseras från huvudstaden. Under en busstransport norrut lyckas hon fly ut i skogen. Kommer ut i september.

Candelarias hus – Julia Svanberg, Albert Bonniers förlag

Svenska Ellen bosätter sig på den colombianska landsbygden med sin lille son. Här får hon ärva ett hus och några kaffeplantor av den avlidna kvinnan Candelaria. Livet i byn är slitsamt och kvinnorna får ofta kämpa ensamma mot fattigdom, giriga storföretag och gerilla och militär. Men där finns också en stark gemenskap. Kom ut i augusti.

Sorgens princip – Pernilla Wåhlin Norén, Modernista förlag

I en inte alltför avlägsen framtid har människors sorg blivit en miljonindustri. En grupp forskare har upptäckt att sorgen går att omvandla till en supereffektiv energi och den blir lösningen på jordens energikris. De två kvinnorna Sonja och Forough blir båda på olika sätt offer för den nya sorgehandeln, och börjar göra motstånd. Kommer ut i september.

Julia och Paul. En försommarberättelse – Peter Fröberg Idling, Natur & Kultur

I ett Sverige som inte längre är ett kungarike smattrar helikoptrarna i sommarnatten. Julia är ensam med två barn när hennes man är ute på havet på uppdrag. Hon börjar umgås med Kata, hon som blir kompis med alla kvinnor i trakten. Fröberg Idlings nya roman handlar om ett samhälle där granne övervakar granne och där lägenheter kan tömmas utan förvarning. Kommer ut i oktober.

Lycka och livsstilslögner på landet – Anna Winberg, Louise Bäckelin förlag

En feelgood-roman om längtan efter ett lugnare liv, samtidigt som vi strävar efter perfektion och bekräftelse. Emma har tagit över sin mormors sekelskiftesvilla utanför Kalmar och ska nu leva drömlivet på landet. Men det är inte så enkelt som hon trott. Boken är den tredje, fristående delen i en serie om vännerna Emma, Dolly och Shirin. Kommer ut i september.

Marken – David Väyrynen, Teg förlag

Poeten David Väyrynen debut handlar om Malmfälten. Genom vers, prosa, dokument, sånger och listor skildrar han hur människorna i Malmfälten håller fast vid värden som solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet. Kom ut i augusti.

Landets Fria