Jazz i parken har som mål att skapa ett jämställt program och möjliggöra interaktivitet mellan publik och jazzvärld.

Jazzfestival i det gröna

Publicerad:

Den ambulerande jazzfestivalen Jazz i parken stannar till i Göteborg under två dagar. "Vi vill nå ut med jazzen till alla", säger festivalmanager Silvia Sardeira.

Kultur

Inspiration till Jazz i parken fann Silvia Sardeira i sin hemstad Lissabon där stadsfestivalen Out Jazz håller hus.

– Konceptet med en stadsfestival i parkmiljö tycker jag passar bra även i Sverige, här gillar alla att vara ute för att ta vara på den korta sommaren.

Vad är det för jazz som ni erbjuder?

– Det är jazz för alla. Vi vill visa att jazz inte är en svår och elitistisk genre. Främst satsar vi på att presentera unga band som företräder den nordiska jazzen.

Förra årets festival lockade cirka 1500 personer, och då var vädret inte det bästa, säger Silvia Sardeira, som i år hoppas på sol och än mer publik.

– Vi vill nå ut till de som redan älskar jazz, men även locka en ny publik. Genom att ha vi fri entré hoppas vi att även de som spontant besöker parkerna vi är i stannar kvar för att delta i festivalen. Målsättningen är att nå familjer där även barn har mycket att ta del av i programmet.

Sedan starten 2015 har Jazz i parken vuxit berättar Silvia Sardeira.

– Efter vår första festival i Stockholm fick vi möjlighet att vidga konceptet genom att arrangera en ambulerande festival. I år besöker vi förutom Göteborg även Stockholm, Malmö, Gävle, Köpenhamn och Reykjavik. Framöver vill vi även satsa på att besöka städer på landsbygden.

Ett sätt att involvera och entusiasmera barnpubliken är att ha en barnföreställning, men även genom en workshop som kommer att hållas av Göteborgsbandet Malmars Makalösa.

– Det här är en perfekt festival för oss att medverka i, säger Ida Malkolmsson, sångerska i bandet.

– Vår musik är tänkt att passa alla åldrar, lekfull musik som är baserad i jazz och folkmusik. Lagom till festivalen har vi även en ny skiva ute, Mitt i spenaten, som vi kommer att spela låtar från. Dessutom håller vi i en workshop där vi låter barn vara med och skapa musik tillsammans med oss. Barn är ofta ohämmade vilket gör det hela spännande och roligt, säger Ida Malkolmsson.

Malmars Makalösa är inte ensamma om att komponera jazz för en yngre målgrupp, även band som Paavo, Lekisjazz och Krokodilorkestern har hakat på denna inriktning.

– Det faller sig ganska naturligt då jazz är en ganska lekfull genre och för mig är det musik som ger många uppslag. I Malmars Makalösa vill vi skriva musik som vi tycker är rolig och det verkar som att barnen tycker den är rolig också, vi har väl barnasinnet kvar, säger Ida Malkolmsson.

Vad kommer du själv att ta del av under festivalen?

– Det ska bli kul att höra Mimi Terris vill jag inte missa, och som ”islandofil” vill jag även höra Anna Greta Sigurardóttirtrio.

Fakta: 

Jazz i parken

Vad: Ambulerande musikfestival som startade 2015.

Nästa stopp: Två dagar i Göteborg, 30 Juni och 1 juli. Därefter fortsätter festivalen till Köpenhamn, Stockholm, Gävle och Malmö.

Info: www.jazziparken.se [1]

Fria Tidningen