Under flera år har Öckerös kommunfullmäktige röstat nej till att hissa regnbågsflaggan ? men i år har de ändrat sig.

Nu får Öckerö egen Pridefestival

Publicerad:

På fredag hissas regnbågsflaggan för första gången i Öckerö kommun, då Öckerö Pride- och Kulturkalas arrangeras. Ett nytt kapitel i kommunens arbete för alla människors lika värde.

Inrikes
Pride

Pridefrågan har länge varit en hård nöt att knäcka på Öckerö. Kommunfullmäktige har under flera år valt att rösta nej till förslaget att hissa regnbågsflaggan. Detta eftersom kommunens flaggpolicy säger att man inte ska flagga för enskilda organisationer eller rörelser. Men i år har man ändrat sig. Öckerö kommer att flagga, och inte nog med det, kommunen får en egen pridefestival – Öckerö Pride- och Kulturkalas.

– Allting föddes ur frustration efter att förslagen röstades ner. Det här handlar om så mycket mer än bara flagghissandet, det handlar om att aktivt jobba för allas lika värde, säger Frida Edman ordförande i föreningen Öckerö Pride som arrangerar festivalen.

Öckerö Pride bildades efter att kommunen beslutade att inte hissa regnbågsflaggan i maj 2016. Det är en ideell förening vars mål är att få till en attitydförändring i samhället. Kommunfullmäktiges nya beslut är en framgång och glädjande för medlemmarna.

– Vi trodde inte på det här för ett år sedan, säger arrangören Frida Edman.

Moderaterna är ett av de partier i kommunfullmäktige som tidigare röstat emot förslaget att hissa regnbågsflaggan. I år gjorde man däremot en helomvändning och ställde sig positiv till förändringen. Arne Lernhag är moderat kommunstyrelseordförande i Öckerö kommun. Enligt honom handlar beslutsfattandet om hur man ska förhålla sig till tidigare principer, därför har det tagit tid.

– Tidigare har vi inte flaggat för enskilda föreningar, men vi tyckte att detta var en rimlig förändring. Regnbågsflaggan står för mycket mer än en organisation och det är dess betydelse vi flaggar för, säger han.

Frida Edman är tydlig med att alla är välkomna till Öckerö Pride- och Kulturkalas. Hon säger att kontakten med andra föreningar gått väldigt bra och att man fört dialog med kyrkan och företagare i kommunen för att uppmärksamma vikten av kulturkalaset. Fredagen 26 maj är en dag som ska ägnas åt glädje, kärlek och alla människors lika rättigheter. Öckerö Pride och initiativet har redan bemötts med mycket kärlek.

– Bara genom att prata tror jag att vi kommer långt. Och genom kultur kan vi verkligen mötas, där har vi alla någonting gemensamt. Genom glädje kan vi förändra världen, säger Frida Edman.

Fakta: 

Arrangeras fredag 26 maj klockan 13-17 i Hönö Klåva vid Trubadurens uteservering.

Göteborgs Fria