Ett av hotellets mer framträdande verk är väggmålningen föreställande en israelisk soldat och en palestinsk man i kuddkrig, en parafras på Francisco Goyas målning ”Riña a garrotazos”.

Banksy driver hotell på Västbanken

Publicerad:

I Betlehem på Västbanken har den brittiske gatukonstnären Banksy sedan en dryg månad tillbaka öppnat hotellet ”The Walled Off Hotel”. Nio rum ståtar med utsikt över den israeliska muren mot Palestina och hotellet är absolut inte ett skämt, enligt konstnären själv.

Kultur

Den mystiske gatukonstnären Banksy, känd för sina subversiva politiska budskap som sprejmålas upp utan förvarning någonstans i världen har öppnat konst-hotellet The Walled Off Hotel i Betlehem på Västbanken. I anslutnig till hotellet finns ett konstgalleri, bokbutik samt en affär för sprejfärg. Och så muren som sedan 15 år tillbaka separerat Israel och Palestina. Hotellets bistra utsikt är en av dess huvudattraktioner, var du än befinner dig i dess nio rum kan du se muren. Rummen i sig, som är fullbokade fram till i juni, kostar mellan 30 amerikanska dollar per natt upp till och med 965 dollar för en natt i presidentsviten.

Det råder delade meningar om hotellet och dess funktion hos lokalbefolkningen. ”Det är någonting märkligt med hotellet. Det bidrar till en normalisering av ockupationen”, säger Ibrahim Abdel Rahman till The New York Times. Han äger en bilverkstad i samma kvarter som hotellet men blev beordrad att stänga den när området behövde piffas upp inför den annalkande turismen. Banksy själv har kommenterat muren med att den ”i all väsentlighet förvandlat Palestina till världens största öppna fängelse”, enligt The New York Times. Han har även en lång historia av att placera sina konstverk i och omkring just Betlehem.

”Hela världen måste se vad som händer på Västbanken”, säger den palestinske bankiren Emad Khleif från Nasaret till The New York Times. Han besökte hotellet tillsammans med sin familj, nyfiken på ”världens sämsta utsikt” som hotellet stoltserar med. Platsen beräknas ha cirka 700 besökare per dag, främst turister. Hotellet står tekniskt sett på Israel-kontrollerat territorium, men gatorna och gränskontrollerna på vägen dit befinner sig i ett slags legalt mellanläge. ”Det är Palestina. Det är farligt”, säger den israeliske studenten Shaya Bon Stein till The New York Times.

Hotellet drivs av en affärsman som själv är ifrån området, Wissam Salsaa, och all vinst från verksamheten återinvesteras i det kringliggande samhället, enligt hotellets hemsida. Hotellet är en del av Banksys säregna blandning av kommersialism och aktivism. På dess övre våning trängs verk av palestinska konstnärer för tiotusentals dollar med Banksys konst, värd ännu mer. Gott kaffe, superb hummus och en av historiens mest infekterade konflikter står till buds på The Walled Off Hotel.

Fria Tidningen