Kajsa Ekis Ekman, författare och journalist.

”Det ska gå att leva utan att ha en bank”

Publicerad:

Vad är en bank? Och hur skapar banker pengar? Fria Tidningen har pratat med Kajsa Ekis Ekman, författare till boken Skulden: Eurokrisen sedd från Aten.

Inrikes

Vad gör egentligen en bank?

– Många tror att banker är en sorts mellanhänder: man går till banken och stoppar in pengar, där de sedan växer, och så småningom tar man ut dem. Eller så ses banker som platser där man kan ta lån som man sedan betalar tillbaka. Till exempel om man behöver pengar för att starta ett företag och inte redan själv är rik. Traditionellt sett har de fungerat som ett slags smörjmedel för ekonomin. Men så ser det verkligen inte ut numera.

Vad har banker för roll i dag?

– Sedan finanssektorn började avregleras i början på 1980-talet har allt mer makt och pengar hamnat hos banker, jämfört med den delen av ekonomin som tillverkar saker. Banker har blivit en bransch i sig. I dag skapas pengar inte framför allt genom att Riksbanken trycker dem, utan via banklån. Efter finanskrisen 2008 har reglerna visserligen blivit strängare, men den största delen av pengarna banker lånar ut behöver de inte själva ha. Går du till banken och ber om en miljon i bolån trycker de på en knapp och pengarna hamnar på ditt konto, men pengarna finns egentligen inte. Ändå räknas de som en tillgång för banken eftersom den har en fordran på dig.

Varför är det här ett problem?

– Mycket mer pengar skapas via skulder jämfört med genom hur mycket vi arbetar. Om det blir svåra tider för ekonomin och bankerna börjar kräva tillbaka fordringarna kommer de inte atts motsvara det vi faktiskt tjänar.

– I Sverige är vi också mer beroende av banker än på många andra platser. Det är till exempel svårt att klara sig utan bankkort här. För att legitimera sig hos myndigheter ska man använda sig av bank-id. Varför kan inte staten utföra dem?

– Banker har blivit som en sorts officiell institution, men de är ju inte det. I Sverige har de fyra största bankerna dessutom en extrem monopolställning. Att gå ifrån dem är bra, men det måste finnas riktiga alternativ som erbjuder det som behövs i praktiken, som till exempel bankkort. Det krävs också att staten sätter stopp för bankernas framfart. Det ska gå att leva ett liv utan att ha en bank.

Fria Tidningen