Ulf Näsmark, Ramsele, visar stolt upp sin Ådalen 31 t-shirt med texten ”Samma kamp nu som då”. ”Ockupationen skapar en gemenskap som jag aldrig sett maken till”, säger han.

Många stöder ockupationen av BB

Publicerad:

Nedläggningen av BB i Sollefteå har blivit en världsnyhet och intresset är stort. I helgen hölls ljusmanifestationer på flera orter. Både företag och privatpersoner vill visa sitt stöd men trots protester står politikerna fast vid sitt beslut.

Inrikes

Det är mycket folk i foajén på Sollefteå sjukhus fredagen den 10 februari. Många har samlats för att lyssna på Jonas Sjöstedt (V) som kommit för att prata med ockupanter och vårdpersonal.

Ockupanterna har gjort sig hemmastadda i foajén, företag har sponsrat med bland annat en kyl, en kaffemaskin och en storbilds-tv. Där finns också mängder av skänkt mat så som bröd, frukt och kakor från privatpersoner, företag och organisationer.

Ockupanterna är en salig skara i alla åldrar. Pärmen där man kan skriva upp sig är fylld några veckor framåt och det verkar inte som om de kommer ge sig än på ett tag. Fram till nästa val är det sagt att ockupationen ska fortsätta om inte politikerna drar tillbaka sitt beslut innan dess.

Det oroar inte Erik Lövgren (S), ordförande i landstingsstyrelsen och en av dem som röstade för nedläggning. Han är övertygad om att det blir bra till slut.

– Jag tror det kommer att lugna ner sig när de ser vilka satsningar vi gör istället. Att behålla ett BB som har en förlossning per dygn är inte hållbart och det är för stora kostnader, säger han in en telefonintervju.

Erik Lövgren meddelar samtidigt att det inte är tal om att ändra något beslut. Att det blivit en riksnyhet menar han inte ändrar det faktum att stora besparingar ändå måste göras. Han har heller inga planer på att själv besöka ockupationen.

– Jag kommer säkert att möta flera av dem men har inga planer på att åka dit.

Många är dock oroliga för Sollefteås framtid. Ulf Näsmark från Ramsele, en fembarnspappa som har fina minnen från BB, sitter sitt första ockupantpass i dag.

– Alla mina barn har fötts här. Man lär känna personalen så väl, de blir som en familj, säger han.

Han är orolig för vilka konsekvenser nedläggningen har för Sollefteås framtid.

– Inga yngre barnfamiljer kommer ju att vilja flytta hit. Mina egna barn kanske också väljer att flytta härifrån, för vem vill riskera att föda barn i en bil i minus 20 graders kyla?

Ulf tycker att det är bra att beslutet uppmärksammas så stort och hoppas att det går att påverka.

– Det här gäller ju inte bara oss i Västernorrland, det gäller ju hela Sverige. Jag hoppas att vi vinner så att vi kan visa andra i landet att det går att förändra. Sedan har vi ju betalat skatt som alla andra – är vi inte värda jämlik vård då?

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt påpekar att det går att dra tillbaka ett dåligt beslut. Han tror att ockupanterna kommer att vinna.

– Den här ockupationen skapar ett otroligt tryck. Landstingsledningen och Socialdemokraterna har gjort ett stort misstag, de har en chans att ångra sig och bevara den här unika kompetensen som finns, säger han.

Fakta: 

Beslutet om BB

30 september 2016 beslutade landstingsfullmäktige i Västernorrlands län att förlossningen, BB och kvinnosjukvården i Sollefteå skulle läggas ner, trots demonstrationer och ett aktivt motstånd från befolkningen.

Beslutet är en del i en sparplan på 160 miljoner kronor och stängningen beräknas bespara cirka 15,8 miljoner. 39 röstade för och 36 emot.

1 februari stängdes BB för gott men en aktionsgrupp beslutade sig för att ockupera sjukhuset för att som sista utväg visa sitt motstånd till nedläggningen.

Landets Fria