”Arabic Spring ska vara som en käftsmäll”

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Kristina Issa och Issa Band befinner sig mitt uppe i en Norrlandsturné med musikföreställningen Arabic Spring, om kriget i Mellanöstern men kanske framförallt om det spirande hoppet och allt det Syrien rymmer som inte är krig.

Kultur

Vad vill du säga med Arabic Spring?

– Jag har sagt från början att det ska vara som en käftsmäll, och att jag vill att det ska väcka tankar. Men efter allt som har hänt i världen vill jag egentligen bara ge en låga av hopp, och berätta människors historier på ett sätt som får dem att känna sig välkomna.

– Jag vill berätta om Syrien som ett land som inte bara består av krig. Jag tror att vi har tappat det under de här åren som kriget har pågått. Men många som kommer från Syrien, som jag, förknippar det med något helt annat, med människor och miljöer, och kriget är bara en liten del.

Nyligen blev du klar med inspelningen av ett album med musik från föreställningen, hur var det?

– När man gör en föreställning kan man inte få ner allt i en skiva för det kopplas till saker som händer visuellt, så det var ett visst jobb med att plocka ner vad som skulle med. Men det var väldigt kul att kunna jobba med bara ljudet, och det känns spännande att verkligen kunna få något inspelat och klart när man har jobbat så länge med något.

– Jag började att tänka på den här föreställningen för sex år sedan, men kände mig för rädd för att skriva om det. När vi sedan släppte en skiva om rädslor, kände jag att jag ska skriva om det som känns hårdast. Efter några år började jag att samla historier, prata med släktingar och gå tillbaka i minnen.

Vilken är din drivkraft bakom att skapa musik?

– Det kan låta klyschigt, men det är ju folks historier. Jag får väldigt mycket visuella tankar när jag skriver musik, och mycket bilder i mitt huvud som nästan blir som en film. Det var precis därför jag kände att jag behövde jobba med något mer än musiken. Det skapar också en större mångfald i konstnärer, att kunna jobba över gränser, och att inte stanna i en box gör föreställningen mer intressant.

Hur känns det att åka på Norrlandsturné, och besöka flera mindre orter?

– Det känns jättejättejättekul, vi behöver kultur på landsbygden. De små orterna drabbas ofta av utanförskap, det är där vi behöver finnas och inte bara i stora städer. Jag är själv född i Skellefteå och min pappa bodde i Norrland när han kom till Sverige så det är nostalgiskt för mig att komma upp, speciellt till Västerbotten.

Fakta: 

Arabic Spring spelas:

21 nov: Oasen Nordmaling

22 nov: Folkets hus Storuman

23 nov: Medborgarhuset Dorotea

24 nov: Medborgarhuset Lycksele

25 nov: Folkets hus Vilhelmina

26 nov: Åsele kulturhus

28 nov: Folkets hus Bjurholm

Landets Fria