Konst om jordens överlevnad

Publicerad:

Med vördnad inför livet använder Sandra Magnusson sin konst för att få människor att öppna ögonen för planetens skönhet men också dess skörhet.

Kultur

Sandra Magnusson från Uddebo i Västra Götaland virkar och målar alster som hon vill ska få människor att uppskatta jordens arter och ta mer ansvar för deras överlevnad, inklusive vår egen. Hennes senaste arbeten och utställning handlar om de arter som överlevt längst på vår planet, de livsformer som helt enkelt är bäst lämpade för ett liv på jorden.

– Det är ju väldigt spännande med arter som levt länge, att se vad de har för superkraftskvaliteter. Ja, ta till exempel dolksvansar som har sett likadana ut i mer än 400 miljoner år, vilka otroliga superkrafter. De har blått blod som koagulerar när det kommer i kontakt med mikroorganismer, något man har stor nytta av inom läkemedelsindustrin då det används för att man ska kunna se att medicinsk utrustning är helt steril. Och tänk maneter, som har överlevt 650 miljoner år utan hjärna! Men den roligaste överlevaren är helt klart björndjuret som överlever allt. Nedfrysning, kokning, rymdfärder och även strålning.

Fascinationen för livet på en annan nivå än det vi ser direkt på ytan började när Sandra var gravid, när hon kände att ett liv började växa inom henne.

– Jag bar ju ett helt universum inne i mig. Ett eget system som på ett sätt var helt separat från mig själv.

Intresset för livet och dess ursprung har sedan hållit i sig och utvecklats i konsten. Sandra virkar 3-dimensionellt och även om det är hennes huvudsakliga konstuttryck bygger hon även skulpturer avannat material och tillverkar tavlor i blandteknik.

– Jag gör collage av växtdelar, tidningar, textilier och knappar. Jag använder mig även av olja, blyerts, akvarell och tuschpennor.

Allt material som Sandra använder inhandlar hon på loppmarknader. Hon betonar att en viktig del av hennes arbete består i användandet av återbrukat material.

Respekten och vördnaden för det levande är Sandras rättesnöre och drivkraft.

– Jag vill få människor att vara aktsamma om jordens arter, låta dem fortsätta leva och betänka att i jämförelse har människan levt en försvinnande kort tid på jorden. Och vi är så otroligt sköra, att vi ens har blivit till liv här på jorden är ett mirakel i sig.

Sandra nämner saker som virus, bakterier, föroreningar, dålig kost och stress. Att hjärt- och kärlsjukdomar är den största dödsorsaken i världen med nästan 17 miljoner avlidna varje år. Men att också självmord står högt på listan.

– Jag vill belysa hur viktigt det är att ta hand om vår kropp och om varandra!

Men ibland kan hennes konst väcka motstridiga känslor. Som när någon undrar vad den bläckfiskliknande varelsen är för något och får svaret att det är en tumör.

– Då ryggar många tillbaka. Samma med ett avkapat bröst och hiv-virus. Men jag tycker att det är spännande med det som först ser vackert ut men sedan berättar något otäckt.

Oavsett olika känslomässiga reaktioner så är det ändå reaktioner Sandra vill ha. För det är när vi människor reagerar som vi även kan börja agera.

– Jag önskar att människor skulle känna en glädje i att skänka av sitt överflöd och förstå att det viktigaste för alla levande är att göra jorden hel.

Fria Tidningen