Thailand har röstat ja till en ny grundlag. Men många är kritiska till omröstning.

Folkomröstning i Thailand ger mer makt åt militären

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Thailand har röstat ja till en ny grundlag. Men många är kritiska till omröstning. Det är militären som har tagit fram den nya grundlagen. Militären har förbjudit människor att diskutera och debattera den nya grundlagen.

Utrikes

Militären har bland annat stängt en tv-kanal som står oppositionen nära och gripit privatpersoner och politiker som kritiserat förslaget eller som misstänks ha spritt negativ information.

Militären tog makten i Thailand för 2 år sedan. Efter det har landet inte haft någon grundlag. Det berättar Sveriges radio.

Den nya grundlagen innebär att militären får makt i Thailand. Endast 55 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen. 61 procent röstade ja och 38 procent nej. Svenska Dagbladet har pratat med Eakpant Pindavanija, professor på Institutet för fred och mänskliga rättigheter på Mahidoluniversitetet i Bangkok. Han menar att många har missförstått omröstningen. De tror att efter att den nya grundlagen gått igenom så blir det val. Men den nya grundlagen innebär skarpa inskränkningar i demokratin. Den gör att den historiskt sett folkvalda senaten kommer att stå helt under militärens kontroll.

Fria Tidningen