Christoffer Johansson och Emanuel Svensson utgör The bitter and sick and die alones. Deras debutalbum firas med en spelning på Pustervik på torsdag.

Makten synas på debutalbum

Publicerad:

Göteborgsbandet The bitter and sick and die alones debuterar med ett tematiskt album om makt.

Kultur

Duon The bitter and sick and die alones består av Christoffer Johansson, sång och gitarr, och Emanuel Svensson på trummor. Trots att debutskivan är färsk har bandet funnits länge.

– En av låtarna på skivan skrev jag för tio år sedan, säger Christoffer Johansson. Bandet bildade vi några år senare. Så låtarna har växt fram under lång tid, men inspelningen av albumet gick snabbt.

En av orsakerna att det tagit tid att få ut skivan har att göra med ekonomi. Ett sätt att få in pengar till inspelningen har varit förhandsbokningar av skivan, ofta folk på spelningar som genom detta sätt stöttat tillblivelsen av skivan.

– Det har nästan blivit genant att det dröjt så länge, och nu känns det skönt att äntligen leverera plattan till dem som förbetalat, säger Christoffer Johansson.

Christoffer berättar vidare att han och Emanuel ville göra en tematisk skiva som berörde ledargestalters uppgång och fall, och hur makt hamnade i dessa personers händer, men även vad som sker när den som bär på makten inte längre kan bära bördan.

– Det finns många aspekter som är intressanta när det gäller makt. Jag tror att vi främst var intresserade av personer som tillskrivs makt av andra, exempelvis religiösa ledare, men även idoler som många människor väljer att dyrka. Det är inga specifika personer som vi tänkt på när jag skrivit låtarna, men en låt som The prophet skulle kunna handla om Jesus lika gärna som Michael Jackson.

Det vilar ett mörker över The bitter and sick and die alones musik. Christoffer Johanssons knarrande och raspiga röst är karakteristisk och för tankarna till Tom Waits.

– Det går inte att förneka att jag lyssnat på honom, skrattar Christoffer Johansson. Sedan har jag även lyssnat på mycket amerikansk bluesmusik. Men egentligen ser jag mig mer som gitarrist än som sångare.

En avgörande musikalisk vändpunkt var när fjortonåriga Christoffer Johansson, då Ebba Grön-fan, såg gitarristen Kelly Joe Phelps på en konsert.

– Det var enormt inspirerande och fick mig att börja spela akustisk gitarr.

Livespelandet har varit aktivt för The bitter and sick and die alones, men inför albumsläppet har de försökt att hålla igen på spelandet.

– Vi tog ett beslut att hålla igen på spelandet ett tag för att vara extra motiverade till releasespelningen på Pustervik. Det känns lite extra inför den här spelningen, säger Christoffer Johansson.

Göteborgs Fria