Stora protester mot SD-profils Prideparad i Järva

Publicerad:   •  Uppdaterad:
Kultur
Pride

Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör på SD-ägda Samtiden och numera skribent på hatsajten Avpixlat arrangerar ett alternativt Pride-tåg mellan Tensta och Husby. Rasister utnyttjar hbtq-personers kamp som slagträ mot muslimer, menar motdemonstranterna.

”Pride Järva” är tänkt att gå från Tensta till Husby under nästa vecka. Arrangören Jan Sjunnesson är är tidigare chefredaktör för SD-tidningen Samtiden och skriver numera för den rasistiska och islamofobiska sajten Avpixlat. Nättidningens chefredaktör Mats Dagerlind, som på sin twitter jämfört homosexualitet med tidelag och incest, har givit Pride-evenemanget sitt öppna stöd. Jan Sjunnesson säger dock att Pride Järva inte har något med SD eller Avpixlat att göra.

– Klart jag kan förstå att den kopplingen görs, men det är ett medvetet missförstånd. Jag gör det här som Sverigevän. Syftet är att visa att Sverige är ett öppet och tolerant land, där yttrandefriheten gäller överallt.

Varför just i Tensta och Husby?

– Det finns inga öppna hbt-sammanhang i Tensta och Husby och folk reser inte därifrån till innerstadens Pride. Därför behövs det just där.

Vad vet du om hur det är att leva som hbtq-person i dessa områden?

– Jag har jobbat i Husby i fem år. Sen har ju Per Pettersson beskrivit i Expressen att det är inte som Södermalm, där bögar kan gå hand i hand.

Du uppmuntrar folk att visa mycket hud i demonstrationen. Varför?

– Amineh Kakabaveh och Zeliha Dagli [i Expressen respektive Aftonbladet, red. anm.] har ju varnat för att det inte accepteras att klä sig hur man vill i Husby, så det är väl utmärkt om kvinnor vill visa magen och benen som protest. Pride var provokation, nu har det blivit en institution, det provocerar ingen.

Provocera har Jan Sjunnesson redan lyckats med. Stockholm Pride och RFSL tar avstånd. Och ett protestarrangemang, ”Antirasistiskt Prideparkhäng på Järvafältet” har snabbt samlat många gånger fler deltagare (655 i skrivande stund) än ”Pride Järva” (135). Initiativtagaren till protestmötet, Akallabon Emelie Mårtensson, har hjälp av vänner från sitt nätvärk av ”queers i Järvaområdet”.

– Jag blev så frustrerad av hela grejen att rasister tar hbtq-personers röst för fruktansvärda syften. De försöker ställa en förtryckt grupp mot en annan, något som bara ger mer makt åt förtryckarna. Det är ett så ont uppsåt.

Hon känner inte igen den bild av homofobiska Husby som Sjunnesson beskriver.

– Det är vanligt att rasister som kommer utifrån ska tala om för mig som bor här att jag inte kan röra mig fritt för att det finns många muslimer... Det stämmer inte alls med min världsbild – jag upplever det tryggare här än andra ställen, säger hon.

Behövs ett Pride i Järvaområdet?

– Det första jag tänkte när jag såg rubriken Pride Järva var att det här är nånting bra. Sen fick jag tips om vem som grundat det. Det vore absolut en positiv grej med Pride i förorten. Det är också grunden till att jag skapade detta eventet. Det ska vara starkt och välkomnande. Rasisterna är få.

Stockholms Fria