EU-medborgare stöter ofta på problem då de uppsöker en Arbetsförmedling. Antingen får de inte skriva in sig alls eller så dröjer de månader innan de får det samordningsnummer som krävs.

Arbetsförmedlingen försvårar för EU-medborgare

Publicerad:   •  Uppdaterad:

EU-medborgare som vill skriva in sig på Arbetsförmedlingen möts av okunniga handläggare, felaktiga krav och flera månader långa väntetider. Detta trots att Arbetsförmedlingen lovat bättre rutiner.

Utrikes

Personer som är medborgare i ett annat EU-land har rätt att skrivas in sig på Arbetsförmedlingen – även om de saknar svenskt personnummer.

Men för att kunna skrivas in och söka jobb krävs ett tillfälligt personnummer, ett så kallat samordningsnummer, som ställs av Skatteverket. Eftersom endast myndigheter, och inte privatpersoner, kan beställa samordningsnummer är det Arbetsförmedlingens ansvar att beställa det. Men EU-medborgare som vill skriva in sig på Arbetsförmedlingen möts av felaktiga krav och ifrågasättanden.

– Det är hela tiden krångel. Personalen vet ofta inte själva vad som gäller, säger Lina Andersson*, aktiv i flera stödgrupper för EU-migranter i Malmö.

Lina Andersson följer någon gång i veckan med grupper av EU-medborgare till Arbetsförmedlingen för att hjälpa till med inskrivning.

– Ibland vet personalen inte att de ska ordna samordningsnummer. Vissa gånger har de sagt att vi måste gå till Skatteverket. Om jag inte hade varit där tvivlar jag på att de hade fått hjälp alls.

Förutom kunskapsbrist har grupperna också mötts av tveksamma kommentarer och stundtals ren diskriminering.

– ”Varför är du inte i Rumänien?” kan personalen fråga. Det känns som ett förhör hos polisen. En gång fick vi inte ens komma in i lokalen. Vi fick stå utanför medan andra arbetssökande släpptes in.

Att Arbetsförmedlingen brister i bemötande när det gäller EU-medborgare har uppmärksammats tidigare. Våren 2013 avslöjade radioprogrammet Kaliber [1] att Arbetsförmedlingen inte skaffade samordningsnummer åt EU-medborgare. Då lovade Arbetsförmedlingen att informera all personal om vad som gäller.

– Det har blivit bättre här i Göteborg. Granskningen satte fart på processen. Men det som brister är okunskap hos vissa handläggare. Direktiv måste komma uppifrån och informationen måste nå ut, säger Claes Haglund, projektledare på Crossroads Göteborg, en organisation som hjälper EU-migranter.

Även i Stockholm är situationen något bättre, enligt Crossroads Stockholm. Men ett problem är de långa väntetiderna för att få samordningsnummer. Ofta kan det ta två till tre månader.

– Det är jättelång tid. EU-medborgare har bara rätt att vara i Sverige och söka jobb i sex månader. De får heller inte läsa svenska på SFI förrän de fått samordningsnummer. Om de inte blir inskrivna och får läsa svenska förrän i månad fyra är det ett problem, säger Delphine Hobé, EU-vägledare på Crossroads Stockholm.

Handläggningstiden för samordningsnummer är normalt mellan två och tre veckor, berättar Tiina Fors, jurist på Skatteverket. Varför det ändå kan dröja tre månader innan personen får sitt samordningsnummer kan Tiina Fors inte svara på. Inte heller Oscar Appelgren, sektionschef på sektionen för Arbetsförmedlingens tjänster kan svara på vad det beror på.

För två år sedan, när det avslöjades att Arbetsförmedlingen inte ordnade samordningsnummer till EU-medborgare, var Birgitta Everås en av dem som slog larm. Hon jobbade då som handläggare på en arbetsförmedling i Göteborg.

Birgitta Everås fick direktiv uppifrån att hon skulle sluta beställa samordningsnummer.

– De hade luddiga förklaringar. Skyllde på att Skatteverket inte ville det, säger Birgitta Everås.

Efter dokumentären gick Said Maroufkhani, som då var biträdande chef på avdelningen för förmedlingstjänster på Arbetsförmedlingen, ut med ett löfte om att EU-medborgare skulle få den hjälp de har rätt till.

– Meningen är att alla ska ha koll nu. Men jag har andra arbetsuppgifter, så jag vet inte hur det går till, säger Birgitta Everås.

Vi har pratat med flera personer som säger att handläggare fortfarande inte kan reglerna?

– Jag misstänkte att det var så. Att informationen inte var förankrad överallt. Ledningen tycker inte att det här är någon viktig fråga och då slarvas det lätt iväg.

Oscar Appelgren menar att det är beklagligt om EU-medborgare fortfarande inte skrivs in och att det tar lång tid innan samordningsnumren kommer.

– Det är vår skyldighet och vårt uppdrag att göra detta. När det inte görs beror det på bristande rutiner på kontoret. Det beror troligen på den mänskliga faktorn.

Men det är ju genomgående över hela landet?

– Instruktionerna om hur EU-medborgare ska hanteras har uppenbarligen inte varit tillräckligt tydliga. Därför håller man på att göra om dem nu och det ska komma ett nytt handläggarstöd i höst.

Lina Andersson i Malmö funderar på vad det är som ligger bakom Arbetsförmedlingens bemötande av EU-medborgare.

– Är det för att de är fattiga? Är det rasism? Jag vet inte. Men de får ju inget hopp precis. Människor klagar på att EU-medborgare tigger, men när de väl hör av sig till Arbetsförmedlingen får de inte hjälp.

* Lina Andersson är ett fingerat namn

Fria Tidningen