Protest mot landstingsrådet Kristoffer Tamsons kritiserade avgiftshöjning.

”Vi behöver fler resenärer på krigsstigen”

Publicerad:

SL:s månadskort kan höjas med 100 kronor. Nätverket Planka vill flytta debattens fokus från politiker till resenärer.

Inrikes

I onsdags presenterade alliansmajoriteten i landstinget sin budget. Det mest omdiskuterade förslaget rör en höjning av månadskortet från 790 till 890 kronor.

Christian Tengblad från nätverket Planka.nu menar att bilismen kommer att öka som en konsekvens om förslaget går igenom. Även indragna avgångar inom pendeltågs- och busstrafik planeras.

– Det blir en ond spiral. Faktum är att det enda som gör att trafiken fortfarande ökar i reella tal är att det är stor inflyttning till Stockholm. Man brukar säga att det kommer två SL-bussar per dag med nya invånare. Om alla de sätter sig i bilen istället så blir det kaos, säger han.

Planka vill skifta fokus i debatten från landstingspolitikerna till att handla om hur resenärer och anställda kan påverka. Annars kan vi räkna med fler avgiftshöjningar längre fram, säger han.

– Senast S styrde var det också en höjning på 100 kronor och vid senaste höjningen 2011 var deras motförslag att höja 50 kronor istället för 100. Jag tror att det saknas fler kollektivtrafikanter på krigsstigen, snarare än andra politiker.

Planka är inte de enda som kritiserar höjningen. Seko Pendelklubben manifesterade utanför landstingshuset i tisdags med kravet att besparingen dras tillbaka. Ordförande Anna Söderberg tror också att indragna avgångar leder till att fler väljer bilen.

– SL har ju varit väldigt mån om intäktssäkring och att minska plankningen. Vi tror att det här kommer att få motsatt effekt, med minskade intäkter, säger hon.

Anna Söderberg är också kritisk till hur utformandet av sparpaketet har arbetats fram, genom SL-tjänstemän utan insyn för oppositionen.

– Det får en att undra hur demokratin fungerar när så viktiga frågor inte tas på politisk nivå.

Sverigedemokraterna har aviserat att de kommer att säga nej till höjningen. Därmed kan förslaget komma att falla.

Stockholms Fria