Evenemanget We want collector cards for the 2015 FIFA Women's World Cup startades så att samlarkort skulle tas fram även till dam-VM.

Protest inför dam-VM fick gehör

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Elin Bjarnegård är Uppsalabon som startade ett evenemang på Facebook som uppmanar företaget Panini att ta fram samlarkort till dam-VM i fotboll i sommar, och som i skrivande stund har 1 500 deltagare.

Sport
8 mars

Varför startade du evenemanget?

– Min son pratade om hur mycket han längtade till sommaren, när det skulle komma nya samlarkort. Jag tänkte, tänk om det inte gör det? Det vore så härligt om han kunde få leva kvar i en värld där det är självklart att det kommer kort oavsett om det är damer eller herrar som spelar. När jag frågade Panini svarade de att de inte hade planerat att producera kort men ville höra argument för det. Evenemanget skapades för att de skulle inse att det finns en efterfrågan.

Hur har det gått?

– Diskussionen tog fart på Twitter också och vi har fått svar från Panini att de antagligen kommer att ta fram ett klistermärksalbum eftersom det är det mest gångbara på världsmarknaden. Det är inte perfekt men det är roligt att det går att påverka och att frågan har fått uppmärksamhet.

Vad händer nu?

– Först måste minst 20 deltagarnationer ge sitt godkännande och sedan ska företaget börja att producera albumet. Då tänker jag att vi får uppmana svenska inköpare att köpa in albumen så att de finns i vanliga kiosker och leksaksaffärer och inte bara på nätet.

Vad säger det om synen på damfotboll att det först inte fanns planer på kort eller klistermärken?

– Jättemycket. Det finns väldigt stora problem med hur lite uppmärksamhet damfotbollen får och hur få som tittar. Det är inte min sons val att bara titta på män som spelar fotboll. Utan det är ett val som tv gör när de visar män, som de som tillverkar datorspel gör när de bara producerar spel med män och som Panini och liknande företag gör när de bara tillverkar kort med män. Det finns inte lika mycket produkter och information kring damfotboll och det tycker jag är ett stort problem.

Läs mer på www.facebook.com/events/302880396589793 [1]

Landets Fria