Alla tre salongerna i Folkets Bio/Panoras nya lokaler har anpassningar för den yngre publiken. Efter samarbete med referensgrupper av barn och unga så har de bland annat satt upp räcken i låg höjd.

Nya Folkets bio satsar stort på barn och unga

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I helgen slår nya Folkets bio-biografen Panora upp portarna i Malmö. Det blir den största kvalitetsfilmbiografen i landet. Tre salonger med sammanlagt 377 stolar. Senaste tekniken med 4K-projektorer i salongerna och ett nytt ljudsystem. Det blir massor av film, och en unik satsning på den yngre publiken.

Kultur

Skånes Fria mötte Folkets bio/Panoras projektledare för barn- och ungdomsverksamheten, Lena Ek, i inflyttningsstöket på det nya kontoret ovanpå biografen på Friisgatan, i tidningen Arbetets gamla lokaler. Inför invigningshelgen är arbetet hektiskt och idéerna inför verksamhetsstarten i salongerna är många. Lena Ek berättar att de delat upp barn- och ungdomssatsningen utifrån olika åldersgruppers behov. Något som kommer att märkas redan under invigningshelgen.

För de yngre barnen kör Juniora, verksamheten för barn upp till 12 år, i gång på lördagen. Det blir Cirkus Imago med utställning, film och skådespelarbesök, och mer av den varan väntas även under söndagen. Under invigningshelgen visas bland annat Rémi Bezançons animerade familjefilm Zarafa, om en giraffunge som fraktas från Sudan till Frankrike på 1800-talet.

Satsningen för de äldre heter Unga Panora och riktar sig till ungdomar från 12 till 20 år.

– Då man arbetar med äldre barn och tonåringar ser behoven annorlunda ut än för de yngre barnen. Identitet blir viktigt och vad kompisarna tycker mera betydelsefullt, säger Lena Ek.

På fredag specialvisas Justin Simiens Dear white people på Unga Panora. Filmen introduceras av koreografen, dansaren och statsvetaren Salem Yohannes som leder ett samtal om antirasism. Det blir ett arrangemang som är typiskt Folkets bio. Film som utgångspunkt i samtal om aktuella frågor.

– Taglinen för Unga Panora är ”din vän i filmdjungeln”, förklarar Lena Ek.

Folkets bios verksamhet för den yngre publiken liknar även på andra sätt bions verksamhet i stort. Här visas både smalare filmer och filmer ur huvudfåran av hög kvalitet. Filmer och berättelser från när och fjärran till en svältfödd publik som levt nästan uteslutande på Hollywoodproduktioner. Ett syfte med barn- och ungdomsverksamheten är att vara ett första forum för visning av kvalitetsfilm för unga. Men även kreativiteten är viktig. För Folkets bio är mera än endast filmvisning.

– Vi arbetar med film på alla sätt. Med analys och samtal. Med projekt och kreativitet och med själva filmandet. Kanske inte vi själva kan filma, men det finns många i vårt kontaktnät som kan, säger Lena Ek.

Barn- och ungdomsverksamheten har arbetat med skolklasser som referensgrupper och det har satt sin prägel på själva biografens utseende. Flera barn från referensgruppen kommer att delta på olika sätt under hela invigningshelgen.

– Vad gäller Unga Panora så handlar det mycket om att locka publiken till verksamheten. Även de som inte kommer från familjer med stort kulturellt kontaktnät, säger Lena Ek.

Bland Malmös invånare finns tusentals berättelser. Bara några få har berättats. Nyöppnade Panora hoppas bidra till att många fler kommer att berättas under lång tid framöver.

Fakta: 

Barn- och ungdomsfilm hela helgen

Invigningshelgen av Unga Panora drar igång 27 februari kl 18.15 då filmen Dear white people visas. 28 februari kl 16 visas filmen följt av ett panelsamtal lett av Jallow Momodou från Afrosvenskarnas forum för rättvisa.

Programmet för Juniora under invigningshelgen består av utställning och mingel med Cirkus Imago 28 februari kl 12–16. Deras film Cikus Imago – En chans på miljonen visas 28 februari kl 13 och 14.30 och 1 mars kl 13 och 14.

Filmen Zarafa visas 28 februari kl 12 och 1 mars kl 12.45.

Den danska filmen Till stjärnorna, om två tolvåriga vänner visas 28 februari kl 16.45 och 1 mars kl 12.30.

Skånes Fria