Kvinnor i ett läger i Kiambu strax norr om huvudstaden Nairobi. De fördrevs från sina hem i Rift Valley-provinsen i samband med våldsamheter efter valet i Kenya 2007–2008.

Immunitet för afrikanska ledare upprör

Publicerad:

Organisationer i Malawi har samlat civilsamhället i många afrikanska länder mot det nyligen antagna förslaget i Afrikanska unionen om att sittande afrikanska ledare ska ges immunitet i Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter.

Utrikes

Samtidigt står Kenyas vicepresident William Ruto, president Uhuru Kenyatta och journalisten Joshua Sang åtalade vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag för brott mot mänskligheten genom att ha stött och finansierat en del av våldet kring valet i landet i december 2007.

Mary Wacu bodde i Rift Valley-provinsen när våldsamma konfrontationer utbröt mellan olika grupper efter valet 2007.

– Min man sköts med en förgiftad pil och mina barn stympades till döds. Allt brändes ner, endast aska blev kvar. Jag undkom med nöd och näppe, säger hon.

Från sitt enkla hem i slumområdet Kibera i huvudstaden Nairobi följer Mary Wacu händelserna i Haag. Rättvisan är utom räckhåll för henne liksom många andra som drabbades av våldet, något som är allt för välbekant för många även i andra konfliktdrabbade länder som Sudan och Kongo-Kinshasa.

Enligt människorättsorganisationer dog 1 500 människor i samband med våldet i Kenya medan 3 000 kvinnor utsattes för våldtäkt och 300 000 människor drevs på flykt.

Ett nyligen antaget tilläggsförslag i Afrikanska unionen om immunitet från åtal i Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter för sittande afrikanska ledare och tjänstemän har lett till skarp kritik från civilsamhällets organisationer i Kenya och många andra länder. Tillägget kommer att förhindra åtal av en sittande statschef eller högre tjänsteman som misstänks för att ha begått folkmord, krigsbrott eller brott mot mänskligheten.

Internationella brottmålsdomstolen i Haag har dock rätten att utreda brott afrikanska ledare misstänks ha begått.

Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter inrättades för att säkerställa skyddet av de mänskliga rättigheterna på kontinenten.

– Att ge sittande afrikanska ledare immunitet för allvarliga brott är som att ge dem en försäkran om att de står över lagen, säger en representant från Malawi som vill vara anonym.

Organisationer i Malawi har tagit en ledande roll i kampanjer riktade mot regeringar i Afrika med budskapet att immunitet från åtal för sittande afrikanska ledare visar på en stor brist på respekt för de mänskliga rättigheterna.

– Eftersom ett antal afrikanska ledare redan står åtalade för brott vid internationella brottmålsdomstolen i Haag skulle införandet av immunitet ge ledare rätt till övergrepp mot folket. Det kommer också leda till mer djupt rotade diktaturer eftersom många ledare kommer att vara rädda för att bli åtalade när deras mandatperiod löper ut, säger representanten från Malawi.

Hen får medhåll från James Gondi från Kenyans For Peace With Truth and Justice, en koalition av över 30 organisationer i Kenya och Östafrika.

– Internationell rättsskipning kräver att de som bär det största ansvaret – statschefer, militära ledare och den högt uppsatta eliten som planerar, finansierar och koordinerar brottsliga handlingar – ställs till svars.

Fria Tidningen