Olika sätt att använda kroppen på och cirkuskonster av alla möjliga slag erbjuds göteborgska barn i höst.

Skolstart i höst för cirkussugna barn

Publicerad:

Akrobatik i luften och på golvet, att stå på händer, dansa, spela teater och lära sig att använda sin kropp på alla möjliga sätt. Det står på schemat när Cirkus Cirkör kommer till Göteborg i höst för att lära ut nycirkuskonst till barn.

Kultur

Nycirkusgruppen Cirkus Cirkör har lång erfarenhet av att hålla kurser för personer i alla åldrar, och nu har turen kommit till barn i Göteborgstrakten att lära sig grunderna i cirkusens konstform. I höst kommer ett par av kompaniets pedagoger till Stora Teatern för att lära barn att ”använda kroppen på underliga sätt”, som kursledaren och pedagogen Kasper Holm uttrycker det.

– Vi ska gå igenom grunderna för nycirkus, som golvakrobatik, luftakrobatik, stå på händer och olika sätt att använda kroppen på. Det är det nycirkus går ut på kan man säga, att utforska kroppens kapacitet, säger han.

Kursen kommer att starta i september och hålla på i tio veckor. Kasper Holm säger att det inte krävs några förkunskaper, alla barn som är nyfikna på nycirkus är välkomna.

– Det finns inga krav på att man måste bli artist sedan, säger han. Men man lär känna sin egen kropp och lär sig sådant man kan ha nytta av i övriga livet. Men det är klart att det skulle vara trevligt om någon av dem fortsätter.

Cirkus Cirkörs skola på Stora Teatern är en naturlig följd av att de har haft många nycirkusgästspel, berättar teaterns programchef Pernilla Appelqvist.

– I och med vår satsning på nycirkusen har vi fått förfrågningar om en sådan här aktivitet. Publikresponsen på de nycirkus-föreställningar vi presenterat har varit enorm. I samband med detta tycks cirkusdrömmar ha väckts hos många barn, de verkar ha sett saker på Stora Teatern som de aldrig tidigare upplevt. Vi vill bidra till att barn och unga får chans att ägna sig åt kulturella aktiviteter, både som publik och att själva få pröva sina talanger.

Förhoppningen är att den pedagogiska verksamheten i Göteborg ska utvidgas och Kasper Holm hoppas att Cirkus Cirkör även kommer att kunna hålla vuxenkurser i Göteborg.

Men först och främst är det barnen som ska lära sig grunderna, och Kasper Holm kan lugna de föräldrar som har sett Cirkör på scen och blir lite lätt oroade av tanken på att barnen ska kastas runt i luften.

– Det är ingen fara, säger han med ett litet skratt. De behöver inte vara mer rädda för det än för något annat barnen gör. Det är en säker miljö och vi pedagoger har full koll på vad vi sysslar med. Det går inte att jämföra med artisterna på scenen, de är ju proffs och har hållit på i flera år.

Fakta: 

Cirkus Cirkör på Stora Teatern

Kursen pågår 6 september–16 november och riktar sig till barn mellan 5 och 14 år.

Under samma period spelar Cirkus Cirkör sin nya föreställning Underart, ”en hyllning till en kraschlandning”, med urpremiär på Stora Teatern den 12 september.

För mer information se: www.storateatern.se [1] och/eller www.cirkor.se [2].

Göteborgs Fria