Veronica Svärd (FI) och Elin Engström (V) tror att folk har tröttnat på att taktikrösta.

De vill ha mer politik – och mindre taktik

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Förra veckan blossade debatten om bortkastade röster upp igen. Göran Greider vill att Feministiskt initiativ uppmanar anhängare att rösta rödgrönt om opinionsläget ser mörkt ut när det närmar sig val. Men Veronica Svärd från FI tror att sådana uttalanden kan få motsatt effekt – folk har tröttnat på taktik och vill ha politik.

Inrikes
Val 2014

Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, menar i en ledare i ETC att en röst på Feministiskt initiativ indirekt kan bli en röst på alliansen. Kommer FI inte in i riksdagen, kan de i stället ha tagit avgörande röster från det rödgröna blocket.

– Jag håller inte med. Jag, som många andra vänsterpartister, känner att det finns många fler och bättre skäl att rösta på Vänsterpartiet, säger Elin Engström, ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg.

För Veronica Svärd, riksdagskandidat för FI, är debatten varken ny eller förvånande.

– Vi har upplevt det här i varje val, det är samma retorik hela tiden. I år kan jag säga att det bara är män som har haft den attityden medan kvinnor från till exempel Vänsterpartiet har haft en mer schysst inställning.

Hittills tycker hon att det har varit mindre grova påhopp än under tidigare valrörelser.

– I vår första valrörelse 2006 sa till exempel Lars Ohly på valnatten att det var FI:s fel att det blev en alliansregering. Nu är det mer att man varnar för att rösta på FI.

Veronica Svärd och Elin Engström är överens om att deras respektive partier har mycket gemensamt – men också stora skillnader. Det viktigaste är att det ska handla om vilken politik man tror på, inte spekulationer om vilka som kommer in i riksdagen.

– Det är också att förringa de som lägger sin röst på Vänsterpartiet. Vi vet att många gör det på grund av vår politik och inte för att vi redan sitter i riksdagen. En röst på Vänsterpartiet är en röst på en regering fri från borgerliga partier och en välfärd fri från vinster, säger Elin Engström.

Uttalanden som ”En röst på FI är en bortkastad röst” protesterar de båda emot.

– Det är viktigt att visa på fundamentet i en demokrati, att alla röster är lika mycket värda, säger Elin Engström.

I år tror Veronica Svärd att många kommer att välja att lägga sin röst på just FI i riksdagsvalet. Men hon pekar också på det viktiga i att få många röster, även om det skulle vara så att de inte når upp till fyra procent. Vid 2,5 procent får partiet statligt partistöd och vid 1 procent får de alla valsedlar betalda och distribuerade.

– Det är otroligt viktigt, som det är nu går nästan hälften av tiden bara till att fixa med valsedlar och hitta pengar till det.

En av anledningarna till Veronica Svärds säkerhet på att de tar sig in i riksdagen, är att hon tror att väljarna har tröttnat på att vara taktiska. Hade alla helt bortsett från att tänka taktiskt är hon säker på att de hade tagit sig in redan 2006.

– Det blev ju faktiskt inte en rödgrön regering för att man taktikröstade 2006, och inte heller 2010. Det är dags att rösta på den politiken man vill ha och det man tror på.

Att uttalanden som Greiders skulle bidra till att öka det taktiska tänkandet hos väljarna tror hon inte på, snarare tvärtom.

– Det är ännu en gubbe som säger åt oss vad vi ska rösta på, många har tröttnat på det nu. Vi har också sett en Greider-effekt, vi har fått väldigt många nya röster och ytterligare en medlemsströmning bara den senaste veckan.

– Som vänsterpartist kan man känna att det är ett uttalande som mörkar vår politik och som flyttar fokus. Det är väldigt tråkigt, säger Elin Engström.

Fria Tidningen