#pressoffensiven

Flera olika perspektiv och röster är en förutsättning för förändring

För allmänheten, demokratin och journalistiken: Fria Tidningar behövs! Det finns inte en sanning. Vi kan se på världen med olika ögon och därmed finns det flera olika uppfattningar om vad som är sant. Rapportering och berättelser från verkligheten behövs ur olika perspektiv för att varje enskild individ ska få ett bra underlag att skaffa sig en egen uppfattning om sin omvärld. Det vore ett hot mot demokratin och förutsättningarna för kritiskt tänkande och analyserande att inte erbjuda detta urval av perspektiv. Flera olika perspektiv och röster är en förutsättning för förändring och det anser jag är ett av journalistikens viktigaste syften. En förenklad rapportering som enbart håller sig inom ramarna av det som uppfattas som det normala och självklara just här och nu kan bli ett hinder för vår samhällsutveckling. Om hundra år kommer säkerligen vissa av dagens normer att förkastas och om nutidens journalistik inte kan erbjuda en variation av flera perspektiv riskerar vi bara att upprepa vår historia om och om igen. Tyvärr tror jag att en stor del av dagens journalistik uppfattas som att den skildrar den enda sanningen. Journalistiken i dag utger sig för att vara objektiv och neutral, vilket också stärker den uppfattningen. Enligt mig är det att förenkla verkligheten och lite av ett journalistikens misslyckande. Det finns också en problematik i att en stor del av dagens journalistik styrs och drivs av andra intressen än journalistiska. Därför tycker jag att det är viktigt och självklart att Fria Tidningar finns och kommer att finnas framöver. För journalistikens skull behövs det även mer debatt om perspektiv, öppenhet och objektivitet.

/Malin Gustafsson - Journalist

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

#pressoffensiven

Kampanjen #pressoffensiven synliggör behovet av oberoende medier som utan vinstintresse särskilt lyfter fram frågor om solidaritet och demokrati. Medier som bevakar det viktiga arbete som exempelvis antirasistiska, feministiska och klimatradikala rörelser gör i skuggan av partipolitiken. Kampanjen uppmanar dig som mediekonsument att ta ställning genom att aktivt stödja Fria Tidningar, för bara med hjälp av betalande prenumeranter kan Fria överleva som en oberoende mediegrupp även efter valet.
Från 47 kr/mån kan du värna en oumbärlig pressröst. Teckna en prenumeration i dag!


Vill du också slå ett slag för den fria pressen? Mejla varför du tycker Fria Tidningar eller fri press behövs till [email protected] eller skriv på twitter #pressoffensiven.

© 2022 Fria.Nu