Stockholm i konstmässkrud

Förra helgen ägde tre konstmässor rum i Stockholm; Market på Konstakademin, Supermarket på Kulturhuset och Art Anglais på Scandic Anglais. Jag besökte Market och Supermarket för att få en uppfattning om vad de olika mässorna innebär för konstlivet.

Stockholms Fria

Historiskt minne, språk och kön

Mary Kelly har ikonstatus i konstvärlden som pionjär inom den feministiska konströrelsen på 1970-talet. Hennes ifrågasättande av sexualitet, kön, identitet och historiskt minne iscensätts genom storskaliga, textbaserade installationer. Moderna museet visar nu Kellys tidiga verk, som har skrivits in i konsthistorien, tillsammans med senare arbeten, som har lättat politiskt.

Stockholms Fria

Med förnyad blick på Jolin

Liljevalchs öppnar hösten med utställningen Eleganten Einar, där 140 målningar av Einar Jolin (1890–1976) visas. Syftet med utställningen är att omformulera dominerande uppfattningar om Jolins konst som ytlig och massproducerad. Istället vill utställningskommissarierna Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och Karolina Peterson från Mjellby Konstmuseum lyfta fram de stilistiska elementen i Jolins måleri och peka på egensinnigheterna i hans bildvärld.

Stockholms Fria

Dokument inifrån konstboomen

2000-talets upphausade konstmarknad är ett minne blott. Men är konst utan omedelbara kommersiella syften istället på uppgång? Charlotta Nordström har sett dokumentären Super Art Market, som beskriver konstvärlden som en plats där man säljer luft för miljoner.

Fria Tidningen

Underhållande Dalí väcker ha-begär

”I use art to entertain myself”, säger Franceso Vezzoli på presskonferensen till utställningen Dalí Dalí featuring Francesco Vezzoli som öppnade på Moderna museet den 19 september. Han hänvisar till de broderade tavlorna i sin installation och viljan att provocera genom att blanda ”högt” och ”lågt” i konsten (efter konstnärens egna ord). Broderi var en favorithobby bland flera kvinnliga Hollywoodstjärnor, tillägger Vezzoli, och i hans konst tjänar fascinationen för kända personer med ikonstatus både som redskap och uttryck.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu