Reportage | Fria.Nu

Vilken framtid väntar Peru?

Reportage

Efter decennier av orättvisor och fattigdom verkar befolkningen i Peru ha tröttnat. De sociala klyftorna är fortsatt stora trots regeringens vallöften år 2006. Mycket tyder nu på att den slumrande maoistiska gerillarörelsen Sendero Luminoso har vaknat till liv. Men om landet går mot nya inbördeskrig eller en fredlig lösning är ovisst.

Läsarnas Fria

Skördningen av oliver i Yanoun

Reportage

Jonas Ström, som befunnit sig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, har rapporterat för LFT om sin vistelse i en serie resebrev. Här kommer en sista betraktelse från hans resa.

Läsarnas Fria

Swedbanks presidentkandidat: ”Vi måste koncentrera makten”

Reportage

Den ukrainske bankmannen Sergei Tigipkos affärer med Swedbank gav en ”goodwill” på 4,5 miljarder. Swedbank fick en del kritik för det. Nu satsar Tigipko pengarna på att bli landets president. Han säger sig fokusera 100 procent på politiken, men sitter kvar i Swedbanks styrelse. Så vad vill han göra med Ukraina? En hel del visar det sig.

Läsarnas Fria

Och du som trodde att du hade kontrollen

Reportage

När du tror att du slappar i tv-soffan blir du egentligen matad med en färdigförpackad världsbild. Tv:n har blivit elitens främsta instrument för att kontrollera massorna. Michael Delavante redovisar sin syn på etermediets makt.

Läsarnas Fria

Svårt bedriva fredsarbete – i gränslandet mellan Israel och Palestina

Reportage

Kibbutz Metzer startade som ett marxistiskt projekt och ligger i gränslandet mellan Israel och Västbanken, palestinskt land ockuperat av Israel. Kibbutzen har utsatts för ett tragiskt terrordåd, men arbetar numera med olika projekt för israelisk-palestinsk samexistens. I ett framtida fredsavtal kan man tänka sig att flytta kibbutzen till förmån för en palestins stat.

Läsarnas Fria

På Västbanken intet nytt

Reportage

För två veckor sedan publicerade LFT tre resebrev från Jonas Ström, som befinner sig i Västbanken som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges kristna råd. Här återkommer han med två nya rapporter om hur det är att leva under ockupation.

Läsarnas Fria

Den afrikanska diasporan – en introduktion

Reportage

Rasism och diskriminering är ett stort problem för personer av afrikansk härkomst som av olika anledningar lever i länder utanför Afrika. 2001 tillsatte FN en expertgrupp med uppgift att undersöka och i förlängningen förbättra situationen.

Läsarnas Fria

Med ord och bild genom ett grönskande Bosnien

Reportage

Jag har aldrig varit någon jägare – just därför var jag alltid i konflikt med min far. Han jagade med geväret, jag med kameran. I dag har jag med mig den vart jag än går, fotar och njuter i foto-safarit. Den senaste resan gick till Bosnien.

Läsarnas Fria

Tre resebrev från Västbanken

Reportage

Jonas Ström befinner sig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd. Han berättar här i tre resebrev om situationen på Västbanken.

Läsarnas Fria

Sidor

© 2021 Fria.Nu