Kommentar | Fria.Nu

Konsumtionens svarta ok

I år är det fem år sedan vi importerade USA:s stora rea-dag Black Friday till Sverige. Etableringen gick snabbt, framför allt inom näthandeln, men har vi verkligen behov av i det närmaste en högtid ägnad åt hämningslös konsumtion? undrar Nauð Vanarot.

Det är för varmt!

Den kris jorden befinner sig i är inte bara naturvetenskaplig, den handlar inte bara om vindhastigheter, ultravioletta strålar och vad det nu kan vara. Den går djupare än så.

Kriget mellan kulturer – finns det?

Det är lätt att få för sig att det pågår något sorts krig mellan kulturer både ute i världen och här hemma när mångkultur ställs mot enhetsskultur. Kulturer ses som slutna och oföränderliga. Jerker Jansson kommenterar.

Kommentar: Upproret i Turkiet: Den antikapitalistiska kampens andra sida

KOMMENTAR Under upproret i Turkiet har den antiauktoritära vänstern, kurdiska aktivister och turkiska nationalister enats i en gemensam kamp mot en alltmer auktoritär regering. Ali Bektas frågar sig vad som händer när tårgasen har lagt sig – kan en ny folklig rörelse växa fram och utmana den nyliberala islamismen?

Fria Tidningen

Kommentar: Godtycklig ”skyddsjakt” på palestinier

Mitt i den israeliska valrörelsen bombar Israel Gaza och mördar Hamasledaren Ahmed Jabari. Redan före valrörelsen hade över 70 palestinier i Gaza dödats i år. Men svenska medier intresserar sig mer för älgjakt än "skyddsjakt" på palestinier, trots att den senare pågår hela tiden året om, skriver frilansjournalisten Pierre Gilly i en kommentar.

Fria Tidningen

Kommentar: Kulturboom i halvtid

Kulturen får mer pengar i regeringens höstbudget. Med två år kvar till valet vill alliansen visa väljarna att man inte är kulturfientlig. Samtidigt genomsyras satsningarna av en nyttosyn på kultur, skriver Kristian Borg.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu