Fria Tidningen

Anmälan mot gruvbolag läggs ner

Polisanmälan mot gruvbolaget Jokkmokk iron mines läggs ner. Trots att bolaget borrat på privat mark utan tillstånd går det inte att bevisa att skadorna gjorts med uppsåt, menar åklagaren.

– Man blir bedrövad och ledsen och förbaskad och uppgiven. Det här visar att vi som markägare inte har något rättsskydd.

Det säger Lars Isaksson som nyligen har fått veta att polisanmälan mot gruvbolaget Jokkmokk iron mines läggs ner. Det var vid två olika tillfällen under 2010 och 2011 som bolaget provborrade utan tillstånd på en privat mark i Björkholmen, utanför Jokkmokk. Det ledde till sex borrhål, körskador och hundratals döda skogsplantor. Enligt gruvbolaget handlade det om en kommunikationsmiss som gjorde att de uppfattade det som att arbetsplanen hade godkänts av markägarna. Och åklagaren som tog sig an fallet menar nu att det inte går att bevisa att skadorna gjordes med uppsåt.

– Jag tycker det är fruktansvärt att det läggs ner. Om man inte har gjort det med uppsåt är det alltså lagligt? frågar sig Lars Isaksson.

Men det är inte bara skadestånd han kräver av bolaget. Myndigheten Bergsstaten slog i juni fast att bolaget ska betala drygt 9 000 kronor för att ersätta skadorna. Lars Isaksson tycker dels att ersättningen är för låg men också att bolaget inte bara ska betala för skadorna utan också ansvara för att återplantera marken. Han har överklagat Bergsstatens beslut till Mark- och miljödomstolen i Umeå. Det är nu dit han sätter sin förhoppning, även om den inte är särskilt hög.

– Jag törs inte tro på någonting längre. Vi får vänta och se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu