• Hannah Tolf, Sanna Hogman och Elina Ryd bildar tillsammans bandet Red Hot Mamas och spelar traditionell New Orleans-jazz och swing.
Göteborgs Fria

Tar sig in på mansdominerad scen

Göteborgs jazzfestival firar 25 år i och med helgens upplaga. Men någon jämn könsfördelning av akterna är det inte tal om ännu, liksom på många andra festivaler. Göteborgsbandet Red Hot Mamas är helgens enda band med bara kvinnliga medlemmar.

– Det ska kännas som att komma till en rökig jazzklubb i 20-talets New Orleans, säger Elina Ryd i Red Hot Mamas om kvällens spelning.

Just i kväll kommer Red Hot Mamas att ha med sig Matti Ollikainen för att kompa på piano så att de tre originalmedlemmarna kan koncentrera sig på stämsång, ett av bandets signum. Inspirerade av jazz och swing från 1920- och 30-talets USA spelar de såväl eget material som gamla låtar i nya arrangemang.

– De var starka kvinnor som inte lät sig tystas, säger Sanna Hogman i Red Hot Mamas om förebilderna.

I två år har de tre musikerna spelat tillsammans i bandet.

– Jag har alltid varit intresserad av äldre jazz. Det känns inte som att det är så mycket yta, och inte så tillkrånglat, utan väldigt direkt och naturligt, säger Elina Ryd.

En av de stora inspirationskällorna har varit gruppen Boswell Sisters som verkade i New Orleans, känt som jazzens födelsestad, och som bestod av tre systrar. För att göra drömmen om att själv få verka i ett sådant sammanhang till verklighet frågade Elina Ryd två vänner och så var Red Hot Mamas bildat.

Att de, som både kvinnor och unga, är ett ovanligt inslag på den svenska, traditionella jazzscenen råder det ingen tvekan om. Själva framhåller de vikten av förebilder för att göra scenen och musikstilen synlig för fler.

– Om arrangörerna bara ansträngde sig lite mer tror jag att de skulle hitta fler kvinnor, säger Sanna Hogman.

– Det gäller nog festivalscenen överlag. Om arrangörerna såg sig om lite mer och inte bara frågade samma folk år efter år utan vågade släppa fram nytt folk, då skulle det bli fler kvinnor också. Och finns det förebilder kommer det efterföljare, säger Elina Ryd.

I år blir första gången Red Hot Mamas uppträder på Göteborgs jazzfestival och kvällens spelning har de sett fram emot mycket.

– Vi får lov att vara förebilder för andra, säger Elina Ryd.

– Och det är en jättechans att folk får upp ögonen för oss, fyller Sanna Hogman i.

Men helt nya på scen är de inte. I bagaget har de ett antal spelningar på bland annat Frölunda kulturhus, bluesfestivalen och Majornas megaloppis.

Någon skiva har det inte blivit ännu men det är på gång. Förhoppningen är att kunna spela in under vintern för att någon gång till våren kunna fira sitt första skivsläpp. Dessförinnan väntar släppet av bandets första musikvideo till låten Hazy Moon, inspelad i en gammeldags inredd villa i Lerum.

Förutom att de inspirerats av musiken från svunna tider har de även anammat klädstil och sminkning och på scenen är det långa, glamorösa klänningar i 20- och 30-tals stil som gäller. Men det kanske viktigaste av allt handlar om känslan som finns i musiken från förr.

– Hur var de kvinnor som kunde komma fram under den tiden? Det var väldigt starka kvinnor med mycket power och de sjöng direkt från hjärtat, säger Elina Ryd.

Fakta: 

<h2><a fontface="Verdana" fontsize="14" href="http://www.gothenburgjazzfestival.com/">Här hittar du programmet för Göteborgs jazzfestival. </a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu