• Polisen går till attack mot aktivisterna i prideparaden. Trots att de inte utgör ett hot blir de pepparsprejade från mycket nära håll.
Stockholms Fria

”Vi trodde inte att de skulle vara så aggressiva”

Aktivisterna ville protestera mot polisen, men blev brutalt attackerade. Här berättar de sin version.

De ville göra en markering mot polisens deltagande i Prideparaden. Men när de vecklat ut sina banderoller blev de brutalt nedslagna och pepparsprejade. Nu vill Anya och Sack berätta sin version av vad som hände.

Vi träffas på en uteservering i Stockholms söderort för att prata om det som hände förra helgen. På torget utanför har en av polisens piketbussar ställt upp sig. Poliserna är där, till synes utan något direkt att göra annat än att vara trevliga och närvarande.

Det gör ingen skillnad för Sack och Anya. Sedan de attackerades av polisen i prideparaden förra helgen känner de sig illa berörda när de ser polisen. De har fortfarande blåmärken och värk kvar, trots att det gått fyra dagar.

– Vi hade inte en aning om att de skulle vara så aggressiva. Det kom som en chock, säger Sack.

Anya berättar att de redan innan hade diskuterat vad som skulle kunna hända. För två år sedan, gjordes en liknande aktion. Då ingrep inte polisen alls.

Varför ville ni göra en aktion mot gaypolisen?

– Vi ville problematisera polisens självklara närvaro i paraden. Polisen handräcker ju till exempel Migrationsverket vid deportationer. Att de är med i paraden sker på bekostnad av hbtqi-personer som är papperslösa eller på andra sätt rädda för polisen, säger Sack.

Med sig hade de två banderoller. En kortare, ”Queers still not loving the police”, som de gick framför gaypolisens block med, och en längre som de placerade längs med sidan. Där stod det ”Har pridepolisen hjälpt till att deportera HBTQ-flyktingar?”

De hann nästan inte börja gå förrän poliser hugger tag i dem och säger åt dem att flytta sig. Sedan gick det bara sekunder innan första duschen pepparsprej kom.

– Vi blev helt chockade. Det blir tumult, vi skriker av smärta och de brottar ner oss ganska våldsamt, säger Sack.

– Jag filmade en del och det är fruktansvärt att höra gråten och skriken igen när man ser det. Personerna som blev sprejade i ögonen fick panik och skrek på hjälp efter läkare, säger Anya.

Både Anya och Sack är uppenbart tagna när de återberättar vad som hände. Poliserna tycks ha drivits av någon sorts affekt. När de bussades iväg fortsatte trakasserierna. De tvingades till exempel att ligga på varandra på golvet i bussen och poliserna där betedde sig nedlåtande och föraktfullt. En aktivist som sattes i arrest isolerades helt i sex timmar. Vattnet och möjligheten att kommunicera ut ur cellen stängdes av under tiden.

Ingen av de poliser som var inblandade vill uttala sig om det som hände. Ola Österling, är chef för Stockholmspolisens dialoggrupp. Han gick själv något längre bak i paradtåget.

– De poliser som var på plats upplevde att personer i gaypolisen kände sig kränkta och rädda av banderollerna. De menar att aktivisterna skymde gaypolisens banderoll och att de inte blivit hörsammade när de anvisat en ny plats i tåget, säger han.

Enligt Ola Österling hade både aktivisterna och gaypolisen självkart rätt att gå i tåget, men när den ena aktionen inkräktade på den andra försökte man dela på dem så att båda skulle kunna fortsätta.

– Vi har nu gjort en anmälan till internutredningen för att det ska redas ut vad som har hänt. Nu kommer en åklagare att titta på det här, säger han.

Anya och Sack säger att det var viktigt för dem att vara tysta och lugna i sin aktion. Men att de aldrig fick chansen. Det finns också andra saker som gör Sack och Anya besvikna. Dels att Stockholms pride inte verkar reagera mot polisens våld. Och dels att vissa skrivit att det inte skulle vara hbtq-personer som gör dessa aktioner, trots att de som var med alla identifierar sig som hbt eller q.

– Det är så konstigt att Pride kan låta polisen vara med på Pride trots att deras icke-våldspolicy är tydlig med att grupper som utövar våld inte får vara med. Efter den här händelsen blir det ännu konstigare om de blundar för det. Prides tystnad är samtidigt så talande för vad Pride har blivit och vilka det är till för, säger Anya.

Stockholm pride säger till SFT att de inväntar resultatet av polisens utredning innan de uttalar sig om det som har hänt. De vill heller inte svara på några frågor om hur de uppfattar politiska manifestationer i paraden. Åklagare Eva Finné vet ännu inte om anmälan kommer att leda till en förundersökning. Men hon säger att vittnesmål och bilder skulle kunna hjälpa utredningen.

Sack och Anya vill inte använda sina fullständiga namn sedan händelsen börjat sprida sig i högerextrema forum.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu