Ovanligt att bli spärrad från kön | Fria.Nu
Skånes Fria

Ovanligt att bli spärrad från kön

Malmö mot diskriminering (MmD) driver Ibrahim och Khader Almasris ärende. Om samtal mellan parterna inte återupptas senast den 20 augusti lämnar de in en stämningsansökan till Malmö tingsrätt. 

- Vi ser det som ett fall av diskriminering på grund av etnisk bakgrund, som grundar sig i förutfattade meningar. Efter att ha pratat med visningsvärden tolkar jag inte situationen som att hon har blivit hotad, utan det handlar om missförstånd och språkförbistringar. Sedan har någon på MKB tittat på rapporten, sett att den avser personer med utländsk bakgrund och utgått från att det rör sig om hot, säger Johanna Ingemarsson som är jurist på MmD.

En rättsprocess kan ta tid och kommer inte leda till att spärren hävs, det är bara MKB som kan besluta om det.

- För Ibrahim Almasri är det viktigast att återfå sin plats i kön och ha en chans att få en lägenhet så vi hoppas på fortsatta samtal, säger Johanna Ingemarsson.

Det har bara hänt två gånger tidigare att MKB spärrar personer från bostadskön, och då har det rört sig om våldsamheter och polisutryckning, samt ett bedrägeri med bostadskön.

MmD arbetar särskilt med etnisk diskriminering på bostadsmarknaden, och Johanna Ingemarsson tror att det är vanligt förekommande. Dock är det svårt att få någon att driva ens ärende då det ofta finns för lite att gå på.

- Ofta vet folk inte heller vad de har för rättigheter eller var man kan anmäla diskrimineringen.

Sonny Modig som är VD på MKB säger att det inte rör sig om diskriminering i det akuella ärendet.
– Att diskriminera ingår inte i förhållandet till våra kunder, då vi har många kunder med utländsk bakgrund.

Kan inte diskriminering ändå ske i enskilda fall?
– Det kan det säkert göra, men vi vet att det inte är så i det här fallet. 
Han menar att det har handlat om en hotfull situation, och att det är anledningen till att Ibrahim Almasri har blivit spärrad från kön. MKB kan styrka att det har rört sig om hot om det blir aktuellt, menar Sonny Modig, men vill inte säga hur. 
– Vi har haft en dialog med Malmö mot diskriminering, och hur vi går vidare beror på vad som händer med ärendet framöver.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Jag känner mig kränkt och diskriminerad"

Ibrahim Almasri har stått i kö hos Boplats Syd i tre år, och har varit på några lägenhetsvisningar. Men i februari tog det stopp, då han först blev otrevligt bemött på en visning och sedan fick veta att han har spärrats från bostadskön i två år. Nu anmäler han MKB för etnisk diskriminering.

Skånes Fria

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu