"Jag känner mig kränkt och diskriminerad" | Fria.Nu
  • Ingen bildtext
Skånes Fria

"Jag känner mig kränkt och diskriminerad"

Ibrahim Almasri har stått i kö hos Boplats Syd i tre år, och har varit på några lägenhetsvisningar. Men i februari tog det stopp, då han först blev otrevligt bemött på en visning och sedan fick veta att han har spärrats från bostadskön i två år. Nu anmäler han MKB för etnisk diskriminering.

Det var när Ibrahim Almasri i vintras skulle gå och titta på en lägenhet i Nydala som det uppstod en diskussion med visningsvärden. Ibrahims bror Khader Almasri och en kollega till honom var med för att tolka. Khader berättar hur kvinnan från början hade en misstänksam och otrevlig attityd, och frågade bland annat Ibrahim var han kom ifrån och om han var muslim.

- Jag fick inte följa med till lägenheten utan Ibrahim fick gå själv. Där inne fick han ett sms, och när han tog upp sin telefon började hon skrika om att han skulle gå ut. När jag kom upp för att fråga vad som hade hänt anklagade hon Ibrahim för att ha tagit bilder, vilket han sa att han inte hade gjort.

Khader erbjöd värden att titta i Ibrahims telefon efter eventuella bilder men hon vägrade och sa att hon skulle kalla på polis om de inte gick därifrån.

- Jag sa att hon gärna fick ringa till polisen eftersom vi visste att vi inte hade gjort något fel. Allt vi bad om var en chans att få titta på lägenheten, säger Khader.

Till slut fick Ibrahim komma in i lägenheten, och bröderna gick därifrån i tron att det inte skulle leda till något mer. Någon vecka senare fick Ibrahim besked via Boplats Syd om att han inte fick gå på fler visningar. Khader försökte nå både MKB och Boplats Syd för att ta reda på vad som hade hänt. Till slut fick han veta att Ibrahim hade blivit spärrad från kön fram till 2015. Någon förklaring till varför fick han inte, och när han frågade igen fick han luren i örat. Han kontaktade då Hyresgästföreningen, som hänvisade honom till Malmö mot Diskriminering (Mmd). Först när de tog kontakt med MKB fick de veta att spärrningen berodde på den incidentrapport som visningsvärden hade skrivit efter diskussionen under visningen. Då Mmd och MKB träffades för att diskutera ärendet vägrade MKB låta Khader vara med. Mötet ledde bara till att MKB menar att spärrningen kvarstår och har sedan dess avvisat all kontakt.

Den sista juli går kontraktet för Ibrahims nuvarande lägenhet ut och han står utan bostad. Oron för att inte ha någonstans att bo gör att han har svårt att sova eller arbeta.

- Det här har påverkat hela livet. Jag känner mig anklagad, krängt och diskriminerad, säger Ibrahim.

- Om vi hade betett oss hotfullt skulle vi aldrig driva det så här långt. Vi vill bara bli behandlade som människor, fyller Khader i.

Ibrahim hoppas att MKB ska ta upp samtalet med Mmd och i slutändan dra tillbaka sin spärrning. Han har inte vågat söka lägenheter genom andra bostadsbolag i Malmö då de han är rädd att även de ska spärra honom om de ser MKBs beslut.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ovanligt att bli spärrad från kön

Malmö mot diskriminering (MmD) driver Ibrahim och Khader Almasris ärende. Om samtal mellan parterna inte återupptas senast den 20 augusti lämnar de in en stämningsansökan till Malmö tingsrätt. 

Skånes Fria

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu