Fria Tidningen

Anmälningar om hatbrott minskar

Antalet anmälda hatbrott har minskat. Framförallt anmäls allt färre hatbrott mot homosexuella och bisexuella personer. Men antalet anmälda hatbrott mot afrosvenskar och romer ökar samtidigt. Det visar en ny rapport från Brå.

I veckan presenterades Brås hatbrottsstatistik över 2012. Där framgår att antalet polisanmälningar med identifierade hatbrottsmotiv har minskat med sex procent sedan 2008. Mest minskade anmälningarna med homo-, bi- och heterofobiska motiv, som gått ner med 32 procent de senaste fem åren

– Det kan vara ett tecken på att toleransen i samhället har ökat. Acceptansen för homosexuella ökar i Sverige och västvärlden generellt, säger Carina Djärv, utredare på Brå.

Trots att de generella siffrorna över hatbrottsstatisitken har minskat, har antalet våldsbrott av afrofobisk och antiromsk karaktär ökat med drygt 20 procent. En utveckling som, när det gäller afrosvenskar, kan bero på att fler vågar anmäla.

– Det är få afrosvenskar som anmäler hatbrott och det är en grupp som man vill ska anmäla mer. Exempelvis är det många nyanlända somalier som inte kan språket eller har med sig en fruktan för polisen hemifrån. Siffrorna kan tyda på att fler vågar anmäla, säger Carina Djärv.

Men Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas Riksförbund tror att siffrorna framförallt handlar om attityder.

– Jag är inte förvånad över siffrorna. Det är många av våra medlemmar som vittnar om att de känner sig otrygga i offentliga miljöer. Hatbrott och våld är den yttersta manifestationen av de attityder som finns i samhället generellt, säger han.

I statistiken uppskattar Brå att över 5000 av alla polisanmälningar under 2012 var av hatbrottskaraktär. Av hatbrotten är olaga hot och ofredande den vanligaste typen, följt av våldsbrott och ärekränkning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu