• National Security Agency i USA – övervakningens högborg.
Fria Tidningen

Krönika: Stångdanserskan, Snowden och spioneriet

Edward Snowdens avslöjande om USA:s omfattande övervakning av människor har väckt minst sagt starka reaktioner. Pierre Gilly ser en verklighet där storebror ser dig överallt, allt du gör registreras och ingen går säker.

Det är kanske bara i duschen man inte kan övervakas. Än så länge. Den senaste tidens avslöjanden visar att den amerikanska kontrollen av telefoner och internet är nästan lika omfattade som i Hollywoodfilmer. USA har en koll på folk som gamla Sovjetunionen inte kom i närheten av. Google, Microsoft, Facebook, Youtube, Twitter, Amazon, Apple, och telefonoperatörer förser gladeligen NSA och andra säkerhetstjänster med information om vem vi har kontakt med och om våra vanor på nätet.

Just nu håller NSA på att bygga en ny anläggning i delstaten Utah. Enligt den kanadensiska tidningen Le Devoir kommer bara elförbrukningen att gå på 40 miljoner dollar om året. När det gäller övervakning finns det ingen budgetkris.

Att säkerhetstjänsten tycker om Utah beror på befolkningens ovanliga kompetens. Utah är mormonernas hemstat; härifrån skickas missionärer till världens alla hörn. Här finns en unik tillgång till lingvister och översättare. NSA har redan 1 600 anställda. Några av dem har i sin ungdom knackat dörr i Sverige i hopp om att frälsa själar.

Rent tekniskt finns det ”enorma möjligheter för övervakning” anser den svenska IT-experten Per Ström. Det går nästan inte att dölja något vi gör med våra datorer eller mobiltelefoner. Det flesta programvaror och många av de mest populära internettjänsterna är amerikanska. Det gör det till exempel tekniskt enkelt att på distans aktivera både mikrofon och kamera i datorer och mobiltelefoner. ”Den försiktige bör alltså tejpa för webcam och mikrofon”, skriver Ström i sitt nyhetsbrev.

Övervakningen motiveras med att man behöver skydda sig från terrorism men en stor del av NSA:s verksamhet, kanske 40 procent av dess budget, går ut på att spionera på andra länders företag. Ett enkelt sätt att bilda sig en uppfattning av vad USA sysslar med är att lyssna på vad man anklagar Kina för. Vi ser inte världen som den är, utan som vi är, påpekade författaren Anais Nin.

När medier avslöjar att europeiska företag mutat sig till affärer eller brutit mot sanktioner kommer uppgifterna ofta från den amerikanska säkerhetstjänsten. Den franske parlamentarikern Jacques Myard radar upp exempel på detta i en bok från 2006. Mayard menar också att NSA håller amerikanska företag underrättade om europeiska företags bud i känsliga storaffärer. Förr inriktade sig underrättelsetjänsten på att förstå världen, men dagens spioner verkar för en verklighetsförändring. En viktig del av arbetet går också ut på att manipulera opinionen.

DN har börjat smutskasta mannen som avslöjade det amerikanska spionprogrammet: ”Lindsay Mills, visslaren Edward Snowdens flickvän, som han bodde tillsammans med på Hawaii, skriver nu känslosamt på sin blogg om sorgen hon upplever efter att pojkvännen utan förvarning lämnat henne”. ("Snowdens övergivna flickvän saknar kompass", DN, 11/6.)

DN:s Kalle Holmberg skriver också att flickvännen är en ”stångdansare”. Det vore intressant att veta hur DN resonerade när man kom fram till att dessa detaljer – som dessutom bygger på en ytterst osäker källa - är av intresse för allmänheten. Vem tog initiativet till artikeln och hur motiverade man den? Varför är det viktigt att skriva om Snowdens privatliv?

Har du blivit illa behandlad av Kalle Holmberg? Har du haft sex med Peter Wolodarski, DN:s chefredaktör och ansvariga utgivare? Vet du om Peter Wolodarski dumpat på ett mindre gentlemannamässigt vis? Skriv om det på en blogg så kanske jag baserar en nyhetsartikel på det. Eller inte.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: Ojämlika samhällen kostar mer

Upploppen i förorterna vittnar om att Sverige blivit mer ojämlikt. Om vi fortsätter att bygga ett samhälle som gynnar medelklassen allra mest kommer vi få ett samhälle som inte är bra för någon, skriver Pierre Gilly.

Fria Tidningen

Krönika: Vårdkapitalisternas akilleshäl

Många svenskar är emot en vård och omsorg som dränerar välfärden. Pierre Gilly föreslår en lokalt organiserad massflykt från de privata vårdkapitalisterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu