• Lisa Ewalds collagelåda där hon sparar fina bilder och viktiga budskap.
  • Lisa Ewald i sin studio. Hon tycker om att blanda teckandet med andra tekniker, som linoliumtryck eller collage. ”Jag hämtar mycket material från gamla damtidningar, de är snygga och sjuka på samma gång. De handlar bara om bröllop, begravningar, husmorstips och kungligheter.”
  • Lisa Ewald i sin studio. Hon tycker om att blanda teckandet med andra tekniker, som linoliumtryck eller collage. ”Jag hämtar mycket material från gamla damtidningar, de är snygga och sjuka på samma gång. De handlar bara om bröllop, begravningar, husmorstips och kungligheter.”
  • Ingen bildtext
Skånes Fria

”Vill jobba jämsides”

Den Malmöbaserade serietecknaren Lisa Ewald släppte sitt första seriealbum Allt kommer bli bra i maj. Under de senaste åren har hennes befriande ostereotypa kvinnofigurer dykt upp bland annat i Dotterbolagets fanzines, Galago och på graffitiväggen vid Folkets park i Malmö. Boken är en blandning av publicerade och opublicerade bilder, serier och collage.

– Jag vill att det ska kännas lite som att bläddra i min skissbok. Mycket är satir men det var inte tänkt så från början. Det är bara något som har kommit utifrån hur jag har känt. Vissa dagar tänker jag på politik, andra på något annat.

Lisa Ewald gillar serier som politiskt uttrycksmedel för att de är så lätta att ta till sig. Det går lättare att tvinga på folk ett budskap med en bild och en kort text än om de förväntas läsa en lång facktext, menar hon.

– Jag är en sån som alltid bläddrar igenom Bang snabbt för att hitta serierna. Det är tacksamt att vara personen som förmedlar feminism genom att göra den färgglada roliga grejen.

Feminismen var något som hon började intressera sig för under tonåren i Göteborg. Hon och bästisen brukade sitta på långa håltimsfikor och läsa Scum-manifestet och diskutera olika frågor eller analysera varandras släktmiddagar.

– Det är så coolt när man som tjej inser att det inte är mig det är fel på, det är strukturen. Det är befriande att dela den upptäckten med någon eller några.

I seriehörnan på Göteborgs bibliotek hittade hon flera olika sorters serier, och insåg att serier inte behövde vara perfekt ritade. Inspirerad av att det var okej med det fula sökte hon till Serieskolan i Malmö, som hon gick ut från 2011.

Många av Lisa Ewalds figurer är kvinnor som inte ser ut som kvinnor brukar gestaltas. De kan ha putmage och har ofta en och arg eller uttråkad uppsyn.

– Man blir matad med en miljon bilder av hur vi ska se ut, men vi vet alla att tjejer inte är så, vi kan vara äckliga, konstiga och dumma i huvudet. Det behövs mer av de bilderna, som är det normala egentligen.

Hon tror att det är vanligt att kvinnor vill vara nöjda med saker de gör till hundra procent innan de visar upp det, medan män ofta bara kör på.

– Jag försöker tänka att det jag gör inte alltid måste vara det mest kvalitativa. Det finns så mycket skit i det offentliga rummet och så mycket idioter som tar plats utan att tänka sig för, så varför ska inte du få göra det?

I det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget där hon är medlem är alla kvinnor eller transpersoner som tecknar välkomna, oavsett om de är publicerade eller har ritat en serie. De arbetar inkluderande genom att göra jobb tillsammans, tipsa varandra om jobb eller ordna workshops. I sommar kommer de bland annat ha seriehögläsning på Malmöfestivalen, där en serie projiceras på en skärm och läses upp med hjälp av ljudeffekter.

– Vi vill inte konkurrera med varandra, utan ser oss som en konstnärsgrupp, lite som Skagenmålarna. Jobba jämsides och peppa varandra.

Allt kommer att bli bra har fått positiva recensioner, men det tas ofta upp att Lisa Ewalds teckningar påminner om andra feministiska serieskapares.

– Det gör att vi jämförs mot varandra och inte med varandra, som om det inte kan finnas mer än en som tecknar feministiskt. Det är ju inte som att Leif GW Persson får höra att han inte kan ge ut en bok om en kvinna som mördas för att det redan är gjort. Jag ser det som något positivt att vi är många som tillhör samma rörelse.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

På snabba trampor genom stan

Cat Halthur hade bestämt sig för att hon inte skulle bli någon cykelnörd. Men när hennes man köpte en växlad cykel väcktes en längtan efter att montera ihop en egen cykel i färgglada kulörer. Nu är hon en av Malmös mest inbitna fixed gearcyklister.

Skånes Fria

Cykelkulturen får en egen festival

På söndag går Malmös första cykelfestival av stapeln, med både parad och plats för mekande. En stad som har en så stark cykelkultur borde ha en festival för att uppmärksamma det, menar arrangörerna.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu