Cykelkulturen får en egen festival | Fria.Nu
Skånes Fria

Cykelkulturen får en egen festival

På söndag går Malmös första cykelfestival av stapeln, med både parad och plats för mekande. En stad som har en så stark cykelkultur borde ha en festival för att uppmärksamma det, menar arrangörerna.

– Vi försökte ordna en festival redan förra året, men då regnade det bort. I år har vi lagt den tidigare på året, så att cykelsäsongen inleds med en heldag i cykelns tecken, säger Santiago Troche, cykelfestivalens koordinator.

Han menar att det finns många anledningar till att Malmö och även Lund har en så stark cykelkultur. Det är platt rent geografiskt och bekvämt att cykla. Malmö har också satsat mycket på att göra plats för cyklisterna, bland annat med ett stort antal cykelbanor.

– Malmö klassas som den sjunde cykelvänligaste staden i världen. Gatorna blir trevligare och tryggare om det inte är så mycket biltrafik och tillgängligheten till det offentliga rummet större när det är cyklar och gående som tar plats istället för bilar, säger Santiago Troche.

Cykelfestivalen kommer inledas med en stor parad från Stortorget ner mot Folkets Park, där alla trampdrivna fordon är välkomna. I parken blir det sedan cykelsafari för barnen, utställning av ovanliga cykelmodeller och möjlighet att serva och reparera sin cykel.

Fakta: 

Cykelrörelsen i Skåne

Cykelfrämjandet: Rikstäckande förening.

Trampkraft: Rikstäckande förening för muskeldrivna fordon, fokus på liggcyklar.

CK Fix: Grundad 1920. Vill främja god kamratskap och lyfta fram cykelsporten.

Cykelköket: En cykelverkstad på Stapeln i Västra hamnen i Malmö där alla kan serva och reparera sina cyklar.

Move by bike: Sveriges första cykelflyttfirma.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Vill jobba jämsides”

Lisa Ewald är serietecknaren som vill slå ett slag för det imperfekta och tycker att det aldrig kan finnas för mycket feministiska serieskapare.

Skånes Fria

På snabba trampor genom stan

Cat Halthur hade bestämt sig för att hon inte skulle bli någon cykelnörd. Men när hennes man köpte en växlad cykel väcktes en längtan efter att montera ihop en egen cykel i färgglada kulörer. Nu är hon en av Malmös mest inbitna fixed gearcyklister.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu