• Lina-Lea Zimmerman.
Göteborgs Fria

De gör en normkritisk storstädning av familjejuridiken

I dag hamnar de familjekonstellationer som är utanför normerna i en rättsosäker limbo. Det menar Lina-Lea Zimmerman, medförfattare till boken Normkritisk familjejurdik som kommer ut nästa år. I morgon, lördag, anordnas ett panelsamtal på ämnet.

Du är med och anordnar panelsamtalet Normkritisk städning av familjejuridiken. Exakt vad menar ni mer ”städning”?

– Med storstädning menar vi att familjejuridiken behöver genomgå en normkritisk storstädning för att bättre kunna säkra och trygga de personer som innefattas av den. I dag hamnar de konstellationer som är utanför normerna i en rättsosäker limbo, vilket i många fall blir väldigt farligt då de hamnar utanför rättsskyddet.

– De förändringar som har gjorts inom det familjerättsliga fältet för att inkludera fler konstellationer av familjer har framförallt varit tilläggsparagrafer. Grundreglerna för hur ett rättsäkert samlevande skall se ut grundar sig fortfarande på normer för hur en familj ska se ut, kärnfamilj med en man, en kvinna och gemensamma helbiologiska barn. Vi menar att en djuplodad genomgång av huvudreglerna för familjejuridiken bör göras så att alla familjekonstellationer kan innefattas oavsett vilka relationer de har eller hur många som ingår.

Vad kommer ni att prata om?

– Vi kommer att prata om visioner för hur familjelagstiftningen kan se ut efter en normkritisk granskning. Vi kommer att kunna visa konkreta förslag på hur lagstiftningen skulle kunna formuleras. Exempelvis menar vi att samhället skulle tjäna på att ha en köns-, relations- och antalsneutral samlevnadsbalk och att de olika delarna av föräldraansvaret ska kunna vara möjligt att dela på för fler än två.

Varför vill ni anordna detta?

– För att lyfta upp dessa diskussioner till en högre nivå och tillsammans med andra formulera vilka behov som finns för att familjejuridiken ska kunna bli en lagstiftning som skyddar alla som tillsammans anser sig vara en familj. Familjejuridiken har en otroligt bra möjlighet att skapa trygghet, skydda människor och vi vill se en förändring som kan leda till att fler kan ta del av den.

– De här frågorna är viktiga eftersom makten att kunna rättssäkra sin familj idag endast är tillgänglig för de som följer normerna för hur en familj skall se ut. Vi ser att familjejuridiken har en otrolig möjlighet att skydda och vi vill se en förändring som kan leda till att fler kan ta del av den.

Fakta: 

<h2>Panelsamtalet äger rum på Stadsmuseet kl 11.30 i morgon, lördag. Mer info på <a href="http://westpride.se/program/normkritisk-stadning-av-familjejuridiken">We...

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moa Svan: "De bästa komikerna jag vet är queer"

"Om du ser stand-up så kan du ge dig på att det känns som att inga homosar finns i rummet. Fast det gör det ju, alltid, det är bara det att du utgår från att alla är straighta och skämten blir därefter." Det säger komikern Moa Svan, som är producent och konferencier för Pride Comedy som äger rum i morgon, lördag, på Storan.

Göteborgs Fria

Queer filmfest intar London

Southbank i södra London kommer under tio dagar i mars att lysa i regnbågens färger. Det är dags för BFI Flare – London LGBT Film Festival, en av världens största hbtq-filmfestivaler.

Fria Tidningen

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu