• En del av de 300 volontörer som jobbar med att göra Baobabfestivalen möjlig.
Skånes Fria

Svängig festival för en bättre värld

På fredag drar Baobabfestivalen i gång och fyller folkets park i Malmö med världsmusik, teater och poesi. Genom att ordna en mångkulturell fest på hemmaplan vill arrangörerna stötta utsatta människor på andra håll i världen.

Musikern Rico Persson ordnade den första Baobabfestivalen 2007 då han bodde i Spanien. Det var ett sätt att försöka ge tillbaka något till de musiker han haft som lärare under sina tidigare vistelser i Guinea.

– Det kändes konstigt att jag kunde åka därifrån och försörja mig på deras kultur och musik utan att de tjänade något på det. Förtjänsten från den första festivalen gick till att bygga ett klassrum där deras barn kunde få undervisning, säger han.

Sedan 2010 hålls festivalen i Malmö, och sedan starten har den växt i både utbud och insamlade medel. Förra året samlade Baobabfestivalen in 95 000 kronor. Pengar som kunde bekosta renoveringen av en skola i Guinea, som nu har 300 elever. I år kommer bidrag att gå till en skola i Burkina Faso och ett barnhem i Kenya. Genom den nystartade Baobab-fonden kan föreningar också söka pengar till projekt som de vill stötta.

Grundtanken i Baobabfestivalen är att göra skillnad runt om i världen. Arrangemanget är intiativbaserat, vilket betyder att alla som har idéer de vill genomföra är välkomna att göra det under festivalen. Drygt 300 volontärer arbetar med festivalarrangemanget.

– Vi vill lyfta fram kreativa eldsjälar som finns i Skåne och skapa en gemenskap i samhället. Alla är lika viktiga, oavsett om det är musiker, ljudtekniker eller volontärer, säger Rico Persson.

Musiken står i fokus under festivalen, med en blandning av allt som kan betecknas som världsmusik. Närmare trettio artister uppträder under helgen, vilket rymmer allt från skånsk skogsreggae med bandet Solklart och indiejazz med Salabim, till internationella artister som Dawda Jobarteh och politisk baktakt med Partiet. Kontrapunkt i Malmö står som värd för några av spelningarna. På fredagen uppträder Malmöbaserade Sister Fay som nu är aktuella med sitt andra album.

– Våra texter har ofta en lite ovanlig knorr på slutet. Låten Do it yourself är lite svår att tolka först men handlar om att älska med sig själv, säger sångerskan Frida Andersson.

På festivalen ordnas även återbrukspyssel, sagoläsning på teckenspråk och dansuppvisningar i Folkets Park.

Fakta: 

Frivillig donation

• Baobabfestivalen pågår 31 maj–1 juni i Folkets Park i Malmö med musik och underhållning på två scener.

• Fredag 31 maj håller festivalen till på kulturhuset Kontrapunkt där det blir invigningsfest med sex band. Från klockan 19.

• Det finns inget bestämt inträde till festivalen, utan alla donerar så mycket som de tycker att det är värt.

• Festivalen görs möjlig genom 300 volontärarbetare. Det finns fortfarande behov av fler volontärer. Mer information på www.baobab.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu