Festival för bortglömda | Fria.Nu

Debatt


Skånes Fria

Festival för bortglömda

I slutet av veckan går Landskrona pride av stapeln. Trots att Sverige utmålar sig som ett av de mest progressiva länderna i världen går hbtq-personer inte säkra på våra gator. Nu måste vi hitta en lösning, skriver tre av projektledarna för festivalen på veckans debatt.

SISTA ORDET I Artikel 1 i deklarationen om de mänskliga rättigheterna står det att ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.” Sverige har skrivit på denna deklaration och vi, det svenska folket, skryter gärna om att vi är lika inför lagen och att alla behandlas lika. Sverige anses även vara ett av de mest utvecklade länder på världens karta och det får oss att undra hur sjuk resten av världen är? Som hbtq-person kan du oftast inte ens gå till skolan utan att bli påhoppad. Och som hbtq-person löper du större risk för att begå självmord än en som är klassad som heterosexuell. Är det inte sjukt att Sverige anses vara så rättvist och jämställt trots att en så stor del av vår befolkning knappt kan vistas på våra gator?

Det här händer överallt i Sverige men eftersom vi har våra rötter i Landskrona väljer vi att kämpa på hemmaplan. Vi vill inte se fler självmordsförsök bland ungdomar som av samhället inte anses vara normala. Vi tänker inte sitta och kolla på utan vi tänker fortsätta kämpa. Det är en annan sak som det svenska folket borde bli bättre på – att någon gång då och då kämpa för att någon annan ska få det lite bättre.

Vi sitter bara tillbakalutade och väntar på att någon annan ska ta tag i problemen. Det finns ingen som kan göra allt, men alla kan göra något. Vi tror på en bättre framtid där alla får lov att vara vem de vill och därför tar vi nu tag i problemet och anordnar en Pridefestival. Med festivalen vill vi skapa en återkommande mötesplats för de som samhället ibland glömmer bort. Det är lätt hänt att vi placerar oss själva under ”vi” och hbtq-personer som ”de.” Ifall du känner dig ensam och utanför så dras du ofta till andra som känner likadant och det är det vi vill arbeta mot genom att skapa en inkluderande plats där alla är välkomna, precis som de är.

Denna festival är bara ett litet steg på vägen och vi hoppas att vår festival ska skapa förståelse och medvetenhet om problemet. Vi måste nu hitta en lösning. Till att börja med kan vi sluta med att låta läggningen forma individen. Vi har ofta fått frågan om vi är lesbiska medan vi arbetat med festivalen och det är sjukt. Det är inget måste att du ska vara placerad under kategorin ”hbtq” för att kunna vara engagerad i denna fråga. Vi är fortfarande långt ifrån vårt mål men vi kommer att fortsätta kämpa så länge vi lever!

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Breddning av Hjuviksvägen ingen bra lösning

I en debattartikel daterad måndag 10 juni uppmanar Nätverket Hjuviksvägen trafiknämndens ordförande Johan Nyhus (S) att lämna ut nyttokalkylerna för vägprojektet. Hittills har inte vi i Alliansen heller tagit del av några sådana, skriver Martin Wannholt (M).

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu