Landets Fria

Smartare mat betyder mer vegetariskt

Ett sätt att äta klimatsmart är att välja mindre och mer hållbart producerat kött. Frågan är extra aktuell i Örebro just nu med satsningar från både länen, kommunen och föreningen Vegosällskapet. Vegofesten som hålls i helgen är ett sätt att göra vegetarisk kost till något kul och inspirerande.

På programmet för Vegofesten i Örebro finns allt från matmässa och workshop om lyxiga veganska bakverk till konstutställningar och aktiviteter för barn. En av föreläsarna är kostekonomen Elsa Fries som pratar om hållbara matvanor och säger att det viktigaste för att äta hållbart är att minska på köttet. Dagens 85 kilo kött per person och år i Sverige skulle behöva komma ner till runt 15–20 kilo, säger hon. Då har konsumenten också råd att köpa hållbart producerat kött utan att köttbudgeten blir större.

– Det finns utrymme för att äta kött även i en hållbar kost, men det kött vi äter ska vara valt med omsorg. Naturbeteskött, ekologiskt och viltkött är bra, säger Elsa Fries.

Att köpa kött från nötdjur och lamm som betar gräs gör dessutom att mark som ändå inte går att odla på kommer till användning och bevarar också den biologiska mångfalden hos betesmarkerna.

Enligt Elsa Fries kan det vara ett problem om de som är miljöintresserade slutar att äta kött helt.

– Då blir det inte en efterfrågan på hållbart kött. Så det är bättre att äta mindre kött, men hållbart.

Vegofesten arrangeras av föreningen Vegosällskapet, som vill att fler ska äta mer vegetarisk mat och att även producenter, restauranger och andra aktörer ska satsa mer på vegetariskt. Ledorden är miljö, hälsa, djurrätt och matglädje. Ett särskilt fokus läggs just på glädjen.

– Det vi gör ska vara kul. Det ska inte kännas begränsande med vegetarisk mat, utan som något mycket bättre! säger Vegofestens projektledare Annika Sundberg.

Att föreningen väljer att arrangera en årlig fest för att nå sitt mål beror dels på arrangörernas egna styrkor och intressen, och dels just på att vegetariskt ska vara något roligt.

– Det behövs mer än events men detta kan vi bidra med. Vi tycker att det är kul att fira vegetarisk mat i en dag och peppa så många som möjligt. Det är en glädjerik dag och något att se fram emot, har besökare sagt, säger Annika Sundberg.

Det här är tredje gången som Vegofesten arrangeras och antalet besökare ökar för varje år. Den främsta nyheten är en föreläsning som riktar sig enbart till företagare inom livsmedelsbranschen. Annika Sundberg säger att intresset från lokala medier för programpunkten har varit stort och tror att det har att göra med kommunens och länets nya satsning på vad man kallar ”Smartare mat”. Där ingår aspekter som närproducerat, matsvinn, ekologiskt och vegetariskt men tydligen har just den vegetariska biten varit ett känsligt ämne.

– Därför tycker nog medierna att det är kul att någon vill prata om det. Vi vill inte bara att vegetariskt ska vara en fin idé utan vill påverka företagen praktiskt och visa att de kan göra vinst på det här.

Vegofesten arrangeras den 27 april på Kulturhuset i Örebro med fri entré. Programmet finns på vegofesten.se.

Fakta: 

Klimatsmart mat

Klimatmat.se har sex utgångspunkter för hållbar mat:

• Utgå från säsongens råvaror. Om du är osäker på vilka de är, satsa på grova grönsaker.

• Ät en hållbar mängd kött.

• Släng inte maten.

• Handla utan bil.

• Välj ekologiskt.

• Välj fisk från hållbara bestånd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny ekoby får 1,6 miljoner

Den planerade R:ekobyn i skånska Röstånga har just fått 1,6 miljoner kronor i Leader-pengar från EU.

Landets Fria

Pilotbyar får chansen med sista Leaderpengarna

På flera håll i Sverige finns pengar kvar inom nuvarande Leaderprogrammet som ska avslutas i år och avrapporteras nästa år. Flera Leaderkontor, som distribuerar EU-pengar för landsbygdsutveckling bland annat i Gävleborg, Bergslagen och Småland, vänder sig nu till omställningsrörelsen för att skapa pilotprojekt. Järbo i Sandvikens kommun är en av de byar som ska bli experimentverkstad för omställningsprojekt. Här riktar man inte bara in sig på en sak, utan inkluderar allt från lerhusbygge och alternativ energi till lokalproducerat och omställningsutbildningar.

Landets Fria

Grön energiomställning är möjlig

Världens första allsidiga globala energistudie visar att det är fullt möjligt att utforma ett energisystem som bidrar till ett hållbart samhälle – både ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Den svenska professorn Thomas B. Johansson är en av redaktörerna och säger att lösningarna finns.

– Den svåra frågan är hur vi får det att hända.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu