Tala svenska är silver, tiga är guld | Fria.Nu
Sara Falkstad

Synpunkten


Sara Falkstad
Fria Tidningen

Tala svenska är silver, tiga är guld

Att frånta människor demokratiska verktyg som språk, kunskap, självkänsla och friheten att ha mat för dagen, är arbetslinjens medvetna strategi, skriver Sara Falkstad Byrne.

En grådassig morgon i en svensk stad. Du har bott i landet i ett halvår.

8.00: Tid på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen var ett av de första ord du lärde dig på svenska, strax efter hej och tack. Handläggaren pratar på. Du förstår inte allt hen säger, bara att du blir tilltalad som ett barn.

8.10: Du går därifrån med ett papper i handen, ett papper du inte förstår.

8.30: Utbildningsföretag 1. SFI-lektion. Det är kul att lära sig svenska, men svårt. Gruppen är stor, akademiker blandas med analfabeter. Du skulle vilja ha hjälp med det där pappret från Arbetsförmedlingen, men det hinns inte med.

12.30: Utbildningsföretag 2. Du skyndar till en lokal i förorten. På schemat står yrkessvenska. Du ska lära dig terminologi för att jobba inom äldreomsorgen. Du är osäker på varför. I dagens text finns nyttiga ord som ”avdelning” och ”hemtjänst”, men du kör fast på första stycket, eftersom du ännu inte hunnit lära dig ord som ”äldre”, eller de verb som används. Lappen från Arbetsförmedlingen ligger kvar i väskan.

15.00: Utbildningsföretag 3. Din lots ringer och vill träffa dig. Lotsen jobbar i en annan del av stan. Du ska försöka hinna till mötet. Lotsen föreslår att du ska cykla, om du inte har råd med busskort. Du vill förklara att du aldrig har lärt dig cykla, men hittar inte orden. Med andan i halsen kommer du dit, visar pappret. Lotsen tittar på det. Du ska börja på en praktikplats på måndag. Städa på hotellet. Det kommer att bli jättebra! Svenska, det lär man sig bäst på jobbet.

16.05: Fritids. Du kommer fem minuter för sent. Din dotter har jackan på sig. Personalen blänger. Du vill träna språket, så du försöker berätta nyheten om praktikplatsen på svenska, medan ni går hemåt genom snögloppet. Dottern tycker du är töntig och svarar på arabiska. ”Mamma, säger hon, du ville ju bli arkitekt? Sa de inte att du skulle få studera?”

Du tiger, sänker blicken.

4,7 miljarder. Så mycket har Arbetsförmedlingen betalat privata bolag som ska hjälpa arbetslösa, men som inte alltid gör det. Efter att SVT uppmärksammat detta, ska bolagen nu granskas.

Min egen granskning går snabbt. Är det coachernas och lärarnas fel? Nej. De försöker inte bara peppa till att söka jobb som inte finns, utan även agera fångvaktare och mellanhänder, och vet att avtalen är omöjliga att leva upp till.

Bolagen då? Är det deras fel? Nja. De är vinstdrivande företag, som på en ny jättemarknad bjuder under varandra för att få fler uppdrag och maximera sin vinst. Som privata näringsidkare gör.

Det är därför vissa länder har en tradition att låta utbildning, vård, och andra verksamheter vars resultat inte är direkt mätbara i pengar, vara icke vinstdrivande.

Är det då Arbetsförmedlingen som väljer fel leverantörer och brister i sina inspektioner?

Nej, den stora skulden ska läggas hos regeringen. Hos den politiska villfarelsen arbetslinjen. Där man tror att nya svenskar integreras bäst när de i tystnad skurar tomma korridorer. Där man tror att aktiva medborgare skapas genom att bryta ner de arbetslösa och de sjuka. Där man tror att ett snyggt cv fixar allt.

”Äntligen granskas vår verklighet.” Det är en av reaktionerna SVT fått. Så varför har det tagit så lång tid att se problemen?

Anledningen är enkel: Det här drabbar dem som inte har någon röst. Vem lyssnar på den utbrände sextioåringen i fas 3? På den afghanska kvinnan som inte kan läsa tidningen? De ska förnekas värdighet och delaktighet. De ska leva på existensminimum, hållas instängda mellan 8 och 17 så att de enligt siffrorna är ”i sysselsättning”. De ska städa våra toaletter och vara tacksamma.

Att frånta människor demokratiska verktyg som språk, kunskap, självkänsla och friheten att ha mat för dagen, är arbetslinjens medvetna strategi.

En strategi för att människor ska fortsätta tiga, sänka blicken.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu