Fria Tidningen

Tysk nazirättegång skjuts upp

Rättegången mot den mordanklagade tyska nynazisten Beate Zschäpe skulle ha börjat i morgon men skjuts upp till den 6 maj efter protester från internationell press som inte har fått plats på rättegången.

Beate Zschäpe är den enda kända nu levande medlemmen av den tyska nynazistiska terrorcellen Underjordiska nationalsocialister, NSU. De andra två kända medlemmarna hittades döda i en husvagn några dagar innan Zschäpe greps i november 2011. NSU anklagas för att ha dödat 10 personer mellan år 2000 och 2007.

Beate Zschäpe åtalas som medskyldig till morden samt för två bombdåd och 15 bankrån. Fyra andra personer kommer att åtalas för att ha hjälpt NSU men hur många som på något sätt har varit involverade i terrorcellen är inte känt.

50 platser i rättegångssalen i München reserverades till pressen och delades ut enligt principen ”först-till-kvarn”. Men intresset visade sig vara betydligt större än så. Särskild kritik har kommit från turkiska medier då endast en turkisk tidning har fått ackreditering. Intresset för rättegången är stort i Turkiet eftersom åtta av dem som antas ha dödats av terrorgruppen hade turkiskt ursprung.

En turkisk tidning gjorde en anmälan till Tysklands författningsdomstol, som i fredags meddelade att medier från de länder som har stark anknytning till mordoffren måste få bevaka rättegången. Domstolen i München meddelar i dag att hela medieackrediteringen ska göras om.

Rättegången har fått stor uppmärksamhet i Tyskland och flera antinazistiska protester har genomförts. Under lördagen deltog upp till 10 000 personer i en sex kilometer lång marsch genom München. Under paroller som ”Håll München fritt från nazister” höll demonstranter upp skyltar med namn på de som fallit offer för det högerextrema våldet i Tyskland, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Pressfriheten begränsas vid Manning-rättegången

Samtidigt som de sista förberedande förhören med den amerikanske soldaten Bradley Manning hålls införs restriktioner av medias möjligheter att bevaka fallet. Nu ska krigsrätten besluta om hur mycket av rättegången som kommer att vara tillgänglig för press och allmänhet.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu