Debatt


Anna-Lena Strand • Linda Karlström
Fria Tidningen

Skadliga rutiner leder till ökad barncancer

[Kommentar från redaktionen: Den här debattartikeln publicerades i Fria Tidningen 10/4. I texten blandas referat av en artikel av barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund med andra påståenden på ett sätt som kan ge intrycket att Ingela Wiklund står bakom debattörernas åsikter och inte minst påståendet i rubriken. Så ska det inte gå till och artikeln borde inte ha publicerats i sitt befintliga skick. Vi ber om ursäkt för detta. /Per Björklund, Chefredaktör]

Den 30 januari 2013 publicerade Dagens medicin en artikel med rubriken ”Överdiagnostik och skadliga rutiner i förlossningsvården”, skriven av Ingela Wiklund som är ordförande för Svenska barnmorskeförbundet. Här vågar hon äntligen lyfta fram det faktum att många rutiner i dagens förlossningsvård är onödiga och ibland direkt skadliga. Ett anmärkningsvärt citat från artikeln: ”Skrämmande sällan bryr sig förlossningsvård, inkluderat BB-vård, om vad evidensbaserade vetenskapliga studier publicerade i Cochrane och andra databaser kommit fram till. Man fortsätter sitt eget ’race’ därför att man tycker att man har klinisk erfarenhet som är tillräckligt stark för att ignorera vetenskapen. Det behövs helt klart en större transparens mellan forskning och kliniskt arbete inom vården.”

Som exempel på rutiner som bör ifrågasättas nämner Wiklund CTG-kontroll vid ankomst till förlossningsavdelningen och användning av livmodersammandragande läkemedel efter förlossningen. Den rutinmässiga provtagningen avseende syra-/basstatus från det nyfödda barnets navelsträng förbättrar inte barnets hälsa utan kan tvärtom orsaka anemi. Denna rutin innebär nämligen ofta att man klampar och klipper navelsträngen så snabbt att 30–50 procent av barnets totala blodvolym blir kvar i moderkakan. Denna tidiga avnavling utsätter inte bara barnet för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10 procent åt gången), barnet går även miste om de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet vilka ska skydda mot sjukdomar under livet. Likaså går den nyfödda miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo för att överta andningen. Världshälsoorganisationen (WHO) har uppskattat att 29 procent av alla dödsfall hos nyfödda runt om i världen beror på syrebrist vid födseln (en miljon barn varje år!) och att ungefär två miljarder människor på vår planet har nedsatt intelligens på grund av järnbrist. Allt detta på grund av tidig avnavling, en rutin som fortfarande tillämpas på många håll i världen, även i Sverige. Troligen delvis på grund av okunskap och delvis för att navelsträngsblod blivit så intressant inom stamcellsforskningen. Blodfyllda moderkakor har ett högt marknadsvärde.

Pia Arndorff, som är sjuksköterska och leder Vårdförbundets etik-och ansvarsråd, skriver att man navlar av barn tidigt för att man vill samla stamceller för att bota cancerpatienter. Hon erkänner dock att detta förfarande har visat sig skapa anemi hos det nyfödda barnet plus att man vet väldigt lite om de långsiktiga effekterna.

Är det då inte ganska logiskt att tänka att de nyfödda barnen behöver sitt blod och sina stamceller själva och att barn som blir berövade på dessa har ökad risk för att få cancer? På 1970-talet infördes dessutom en rutin som i flera studier visat sig orsaka cancer, framförallt leukemi, nämligen en spruta med syntetiskt k-vitamin som man välkomnar alla nyfödda med. Istället för att anta att den låga k-vitaminhalten som alla nyfödda har är normal och har en orsak, drog man slutsatsen att det är en brist som behöver åtgärdas eftersom ungefär ett barn av tiotusen drabbas av oväntade blödningar. Man har aldrig varit säker på att det är den så kallade k-vitaminbristen som orsakar blödningar, bara att en megados med k-vitamin (20 000 gånger det normala för en nyfödd!) verkar minska risken för att barnet ska drabbas av blödningar. En studie visade dock att 1 av 500 barn som får k-vitaminsprutan drabbas av cancer. Om detta stämmer blir det oerhört många fall av cancer för varje blödning man lyckas undvika. För om man bestjäl barnen på något som skyddar mot cancer och tillsätter något som ökar risken för cancer, så borde det ju inte förvåna någon att en del får cancer.

K-vitaminsprutan innehåller inte bara syntetiskt k-vitamin. Den är ett läkemedel med många andra tvivelaktiga ingredienser, precis som vanliga vacciner. I den nyutkomna boken Överlista din cancer går författaren igenom de viktigaste faktorerna som bidrar till cancer. Barnvaccinationer är en av dessa. Faktum är att inga vacciner någonsin har testats för sin cancerogena potential. Däremot vet man med säkerhet att vacciner innehåller cancerframkallande kemikalier som exempelvis formaldehyd. Dessutom kan vacciner innehålla oväntade virus, som har samband med cancer. Det mest kända exemplet är sv40, ett apvirus som förorenade poliovaccinerna på 1950- och 1960-talen. Detta virus är en katalysator för många typer av cancer och påträffas i hjärntumörer, skelett- och lungcancer och leukemi. Det mest tragiska är att sv40 visat sig överföras från generation till generation. En studie fann att barn till mödrar som fått poliovaccin mellan 1959 och 1965 hade hjärntumörer på en nivå som var 13 gånger högre än hos kontrollgruppen.

Förra året avbröt de amerikanska myndigheterna vaccination med Rotarix (mot rotavirus), efter att man upptäckt att det innehöll DNA från ett grisvirus som orsakar bland annat andningssvårigheter, gulsot, magsår och plötslig död. I samband med detta gjorde man en noggrannare granskning av barnvaccinerna, och fann att RotaTeq, rotavaccinet från Merck, innehöll ett virus som liknar det cancerframkallande sv40. Även ett mässlingsvaccin visade sig vara kontaminerat med avian leukosis-virus, som orsakar cancer i hönor.

Inte nog med att alla nyfödda får en spruta med läkemedel så fort de ser dagens ljus. Vid 1,5 års ålder har de hunnit få i sig hela 22 läkemedelsdoser om de följer det nuvarande svenska vaccinationsprogrammet, och många av ingredienserna är cancerogena. Som tur är börjar dock allt fler föräldrar ifrågasätta och ta reda på själva, vilket innebär att fler och fler begär sen avnavling och tackar nej till både k-vitaminsprutan och vacciner.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu