Fria Tidningen

IMF: Sluta subventionera fossil energi

Om regeringar världen över slutade subventionera industrin bakom utsläppen av växthusgaser skulle de globala koldioxidutstläppen minska med 13 procent, enligt internationella valutafonden.

Enligt en ny rapport från Internationella valutafonden är energisubventionerna betydligt högre än tidigare beräknat. Direkta subventioner och subventioner i form av skattelättnader för fossila bränslen uppgick globalt till omkring 480 miljarder dollar 2011. Enligt IMF:s rapport borde dock kostnaden för miljöförstöring till följd av konsumtion och produktion av fossila bränslen även räknas in i slutnotan för subventioner. Enligt IMF var de totala subventionerna 1 900 miljarder dollar år 2011 enligt detta beräkningssätt. Det motsvarar 2,5 procent av världens samlade BNP.

Världens rikaste ekonomier står för 40 procent av dessa subventioner eftersom de största utsläppen är från dessa länder. USA, Kina och Ryssland är de tre länder med störst subventioner enligt denna beräkningsmetod. Slutsatsen är att konsumenter i dessa länder borde betala mer för kol, bensin och andra petroleumprodukter - både för att kompensera dess negativa miljöeffekter och för att få en förståelse för konsekvenserna av användningen. IMF upprepar i rapporten även sitt stöd för någon form av koldioxidskatt.

– Subventioner förvärrar klimatförändringarna, lokala utsläpp och trafikstockningar genom att de ökar energikonsumtionen. Våra beräkningar visar att förändrade subventioner kan ha en viktig roll för att motverka klimatförändringarna, säger David Lipton, Internationella valutafondens näst högste chef.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Exil-spanjorer protesterar

På söndag protesterar unga spanjorer i ett tjugotal städer i Europa och Sydamerika mot att de tvingas leva i exil till följd av den höga ungdomsarbetslösheten i det krisdrabbade hemlandet.

Fria Tidningen

Keystone XL: Miljörapport kritiseras hårt

Den planerade oljeledningen Keystone XL, som sträcker sig från Kanada till södra USA, utgör inget allvarligt miljöhot enligt en ny rapport från det amerikanska utrikesdepartementet. Men rapporten sågas av motståndare till det kontroversiella projektet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu