Fria Tidningen

Hårdreglerad vapenexport lyfts på S-kongress

Både vapenindustrin och Svenska Freds kommer att vara på plats när svensk vapenexport ska avhandlas på Socialdemokraternas kongress. Samtidigt höjs röster inom partiet för hårdare reglering.

3:e till 7:e april håller Socialdemokraterna partikongress i Göteborg. En fråga som har varit i den politiska hetluften på senare tid och som kommer att tas upp på kongressen är huruvida Sverige ska exportera vapen och till vilka länder.

– Vi kommer att finnas där för att informera om hur exporten påverkar industrin i Sverige. En fråga som är väldigt relevant för oss är vilka konsekvenser ett beslut om skärpt exportkontroll på svenskt försvarsmaterial kan ge, säger Jan Pie, generalsekreterare på Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF.

SOFF kommer att vara på plats med en monter under hela veckan för att bidra till diskussionen kring vapenexport. Det beslutet gjorde att även Svenska Freds- och skiljedomsföreningen har bestämt sig för att åka dit.

– Först hade vi inte tänkt komma, men när vi hörde att vapenindustrins intresseorganisation skulle dit kände vi att det behövdes en motvikt, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds. Vi måste vara tillgängliga så att inte vapenindustrin tar över debatten helt.

På torsdag, när frågan om vapenexport ska diskuteras kommer Svenska Freds att finnas där med monter och dagen innan kommer de ha att en telefon som man kan nå dem på för att kunna diskutera frågan.

– Då kan vi förse de som är osäkra på fakta med information och material. Det är många politiker, både inom S och hos övriga partier som vill ha en fredlig politik, säger Anna Ek.

Enligt partistyrelsens utlåtande inför kongressen vill Socialdemokraterna att landets vapenexport ska vara restriktiv och att icke-demokratier och länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna inte ska ges samma legitimitet att få köpa vapen. Men partistyrelsen skriver också att det är viktigt att varje fall ska prövas för sig och att det inte är möjligt att på förhand ”lista länder eller mottagare som kan eller som inte kan komma ifråga för export”. Men bland motionerna som har kommit in från kommunerna finns flera förslag på mer restriktiva regler. En av dem föreslår att handeln med vapen ska fasas ut helt under en tioårsperiod.

– Vi tycker inte att Sverige ska sälja vapen överhuvudtaget. En självklar del av att vapen säljs är att det används i konflikter och rätt som det är används svenskproducerade vapen för att kränka mänskliga rättigheter, säger Björn Abelson, ordförande för Socialdemokraterna i Lund som har lämnat motionen.

Han tror att Sveriges industrier skulle klara sig bra utan vapenexport om den fasas ut stegvis.

– Om det tar tio eller 12 eller 15 år är inte det viktiga. Det viktiga är att det fattas ett beslut att den långsiktigt ska avslutas, säger Björn Abelson.

Svensk vapenexport blev mycket omdiskuterad efter förra årets avslöjande om myndigheten FOI:s planerade vapenfabrik i Saudiarabien vilket har lett till en diskussion om hårdare regler kring vilka länder Sverige exporterar vapen till. Men Björn Abelson tror inte att det kommer att bli den största frågan på kongressen.

– Det finns en risk att vapenexporten faller i skymundan bredvid frågor som jobben och vinster i välfärden. Men att SOFF och Svenska Freds kommer dit kan säkert göra att det diskuteras mer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skidar till Nordpolen i protest mot oljeborrning

Hallå där Josefina Skerk, vice ordförande i Sametingets största parti, Jakt och Fiskesamerna, som i måndags gav sig av för att skida till Nordpolen. Totalt är det 16 personer, allt från guider och logistiker till fotografer, som ska med på expeditionen som är en manifestation mot exploateringen av Arktis.

Fria Tidningen

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu