Tunisien laddar för historiskt forum | Fria.Nu
Fria Tidningen

Tunisien laddar för historiskt forum

På tisdagen öppnades World Social Forum i Tunisien. Tusentals människor från hela världen samlas för att diskutera alternativ till den ekonomiska elitens världsordning.

Samtidigt som den politiska övergångsperioden närmar sig ett kritiskt slutskede med viktiga parlaments- och presidentval laddar det tunisiska civilsamhället för en händelse som kan betraktas som historisk. I ett land där åsiktskontrollen och censuren fram till för två år sedan var i det närmaste total samlas politiska aktivister och NGO:er från hela världen till ett gränslöst utbyte av idéer.

 

Många de 4500 deltagande organisationerna fanns på plats redan i helgen. På ett särskilt möte för vänsterpartier från sydeuropa och arabvärlden diskuterades den ekonomiska krisen. En av dem var Urko Aiarta från det baskiska socialistpartiet Sortu, som menade att länderna på båda sidor av Medelhavet idag delvis står inför samma problem.

 

– Samma skadliga medicin som tidigare skrivits ut till fattiga länder av IMF och Världsbanken påtvingas nu flera europeiska länder av Europeiska Unionen. Det är en politik av permanent åtstramning som leder till växande klyftor, arbetslöshet och fattigdom, säger han.

 

Det världssociala forumet hölls första gången i Porto Allegre i Brasilien år 2001 som en motpol till det världsekonomiska forumet i Davos, som samlar politiska makthavare och företagsledare från hela världen. Och nu har det landat i revolutionens Tunisien, i ett läge där den politiska vänstern tycks vara på frammarsch.

 

Sedan en rad vänsterpartier gick samman i en politisk allians förra året har Folkfronten etablerat sig som en politisk kraft, med runt 10 procent av rösterna enligt färska opinonsmätningar. Mordet på en av frontens ledare, Choukry Belaid, i februari har bara ökat tillflödet av nya sympatisörer. Och många aktivister hoppas att det världssociala forumet ska lyfta upp sociala och ekonomiska frågor på agendan i Tunisien.

 

– För oss är forumet väldigt viktigt. Tunisien har varit polariserat mellan två politiska block, islamister och sekularister. Med forumet hamnar fokus på det som revolutionen egentligen handlade om: folkets sociala och ekonomiska behov. När de här frågorna diskuteras blir det också tydligt att både islamisterna och liberalerna inte erbjuder något alternativ till Ben Alis politik, säger Brahim Abbou Salma från vänsterpartiet PCOT.

 

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Karneval och konflikt på World social forum

Närheten till den ekonomiska krisens Europa och Mellanösterns konflikter satte sin prägel på den globaliseringskritiska rörelsens första stora samling i arabvärlden. World social forum lämnar ingen oberörd – på gott och ont.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu