Ny diagnos för apatiska barn | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ny diagnos för apatiska barn

Uppgivenhetssyndrom kan bli en ny diagnos för apatiska barn, enligt ett förslag från Socialstyrelsens utredning. I dag finns ingen gemensam diagnos för det här tillståndet.

Apatiska barn får i nuläget olika diagnoser, som till exempel depression, posttraumatisk stress eller matvägran.

– En gemensam diagnos skulle ge en samlad bild och göra det lättare att följa barnens utveckling och tillfrisknande, säger Björn Smedby, Socialstyrelsens expert i klassifikationsfrågor.

Det finns inga säkra siffror på hur många barn som är apatiska. Migrationsverket har uppskattat det till ett 30-tal barn, enligt Björn Smedby. Tidigare utredningar har gjort betydligt högre uppskattningar.

– Diagnosen Uppgivenhetssyndrom skulle framförallt ge bättre underlag till statistik, men i längden är det de sjuka barnen som skulle tjäna på om vi fick bättre kunskaper, säger Smedby.

Han berättar att det här diskuterades redan 2005, men då var specialisterna på frågan så oeniga om hur situationen med apatiska barn skulle hanteras, så det var inte läge för en ny diagnoskod. Utredningen som de har gjort nu är ute på remiss och inom de närmaste veckorna kommer Socialstyrelsen att besluta om diagnosen ska införas. Om den införs kommer den att börja användas vid årsskiftet och först 2015 kommer den att finnas med i statistiken.

– Det tar tid innan den ger resultat, men det är ett steg på vägen i en komplex situation, säger Björn Smedby.

Annons

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu