Skånes Fria

”Vi skulle kunna dela på jobben på ett annat sätt”

Arbetarrörelsen har tappat fokus. Istället för att kämpa för mer fri tid kämpar den för att fler ska tvingas in i lönearbetet. Det menar Birger Schlaug, debattör och tidigare språkrör för Miljöpartiet. ”Vi har blivit reducerade till ekonomiska varelser.”

Länge var ett av arbetsrörelsens främsta mål att sänka arbetstiden. Ett mål som nu lyser med sin frånvaro, både inom arbetarrörelsen och bland politiker, enligt det tidigare språkröret.

– Det är verkligen tragiskt, det finns ingen debatt om hur vi skapar ett bättre samhälle, bara hur vi skapar mer tillväxt.

Att ökad tillväxt skulle vara en förutsättning för fortsatt välfärd och möjligheten att skapa ett bättre samhälle avfärdar Birger Schlaug. Även om det varit så en gång i tiden har vi i dag nått en sådan materiell och samhällelig standard att vi skulle kunna fokusera på annat än arbete, säger han. Ändå är det just hur vi skapar fler arbeten och mer tillväxt som är politikernas stora huvudbry. Ett stort misstag, enligt Birger Schlaug.

– Vi kan inte fortsätta som vi gör. Vi blir inte lyckliga och det är förödande för miljön.

Tanken på att ställa om från ett konsumtionssamhälle till ett samhälle med fokus på den lediga tiden är inget nytt, menar han. Redan på 1800-talet såg tänkare på både höger och vänsterkanten det som något givet att när en viss materiell standard var uppnådd skulle samhället ställas om.

– John Stuart Mill och Karl Marx hävdade att när vi kan måste vi låta annat växa såsom social samvaro, tid för reflektion och kultur.

Men Birger Schlaugs tillväxtkritik handlar inte om att skära ner på standarden eller göra samhället fattigare, säger han. Utan att göra förändringar inom den nuvarande produktionen av varor och tjänster grönare.

– Innan något av de politiska partierna kommer diskutera det här på allvar tror jag att det måste till ett jättetryck underifrån. I dagsläget är det ingen som vågar.

Hur skulle ett alternativ då se ut?

– Idén om basinkomst och kortare arbetstid tror jag måste utredas ordentligt. Det skulle kunna ge mer fri tid, människor skulle slippa springa runt i ett hjul och vi skulle kunna dela på jobben på ett annat sätt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon lever på basinkomst

Nya villkor på arbetsmarknaden

Partipolitiskt är idén om medborgarlön i dvala. Men i Malmö har en folkorganiserad basinkomst startat. Eller i alla fall ett frö till det. "Vi ville inte vänta på att samhället skulle vara redo för det här", säger Anna Klara Åhrén, en av initiativtagarna.

Skånes Fria

”Det handlar om värdighet”

Nya villkor på arbetsmarknaden

Att bli arbetslös innebär för många att de i längden måste söka hjälp hos socialförvaltningen. Ovärdigt, menar sociologen och författaren Lasse Ekstrand. "Medborgarlön är det enda alternativet."

Skånes Fria

”Inget egenvärde i arbetet”

Nya villkor på arbetsmarknaden

Arbetsproduktiviteten har ökat ända sedan 1930-talet. De senaste fyrtio åren har den fördubblats. Ändå fortsätter vi att arbeta som aldrig förr. "Det är inget annat än arbetsfanatism", säger sociologen Roland Paulsen.

Skånes Fria

Utförsäkrad får inte ihop till middagen

Nya villkor på arbetsmarknaden

De osäkra anställningarna blir fler. A-kassans medlems­tal sjunker och många blir utskrivna från sjukförsäkringen. Samtidigt ökar kostnaderna för ekonomiskt bistånd. Den här veckan tittar vi närmare på det sista akuta skyddsnätet som för allt fler blivit den enda födkroken – år efter år.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu