Skånes Fria

Film för unga i alla åldrar

På måndag, 18 februari, drar årets upplaga av BUFF i gång och i år har festivalen utökat till sex dagar fyllda av de senaste barn- och ungdomsfilmerna. Några teman för årets festival är fotboll, kärlek och sexualitet och utanförskap.

– Vi tar barn och ungdomar på allvar och berättar historier som berör om både utsatthet och ensamhet. Det är viktigt att visa alternativa filmer, och inte bara det lättsamma och kommersiella, säger Julia Jarl som är festivalchef.

BUFF har tidigare år satsat mycket på filmer som berör hbtq-frågor, och kommer göra så även i år. De har tagit fram ett manifest kring normer och sexualitet och erbjuder normkritiska samtal för skolklasser i samband med vissa av filmerna.

– Film är ett bra medium för att visa på hur det kan se ut och det går att relatera till sånt som en själv har upplevt. Vi hoppas att det kommer leda till att diskussionen fortsätter och en ökad tolerans hos ungdomarna, säger Julia Jarl. En av filmerna med hbtq-tema är kortfilmen Nörden och kärleken som är gjord av skåningarna Marcus Ljunggren och Max Tellving. Den handlar om två killar som mest är intresserad av spel, men så upptäcker att de har andra känslor också, för varandra.

Ett annat tema är att festivalen kommer visa några filmer som har funnits med i programmet tidigare år. Julia Jarl rekommenderar särskilt Bo Widerbergs film Fimpen från 1974.

– Det är en väldigt fin film om en sexårig kille som är så duktig på fotboll att han kommer med i landslaget. Jag hoppas att många familjer går och ser den.

Fakta: 

BUFF

Pågår 11–16 mars och film visas på flera håll i Malmö.

Alla filmer är öppna för allmänheten, även skolvisningarna på dagtid.

Program och biljettpriser går att hitta på www.buff.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

Barnlitteratur som skildrar flyktingars liv

Över 60 miljoner barn är på flykt runt om i världen just nu. Dessa berättelser har sällan samlats i barnbokhyllorna. Men de senaste året har en rad läsvärda böcker getts ut på temat.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu