Schyman redo komma tillbaka | Fria.Nu
Fria Tidningen

Schyman redo komma tillbaka

I april avgörs det vilka som blir Feministiskt initiativs nya talespersoner. En av kandidaterna är Gudrun Schyman som vill gå tillbaka och bli en frontfigur igen.

5–7 april ska partikongressen besluta vilka som blir talespersoner för mandatperioden 2013–2015. Valberedningen har nu lagt sitt förslag och där finns Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson. Schyman, som valde att sluta som talesperson 2011 är redo att komma tillbaka till rollen.

– Jag ställer upp för att jag har fått nog nu. Vi ser en backlash i samhället där rasismen och antifeminismen vinner mark. Jag ser det här som tredje gången gillt, säger Schyman.

Hon menar att många säger att de tycker att feminismen är en viktig fråga, men när de ska rösta röstar de taktiskt för att få bort den borgerliga regeringen. Istället borde de rösta för att få fram de viktiga frågorna, menar hon.

– Det viktigaste nu är att människor ska få upp ögonen för sambandet mellan dagens samhällsklimat och rasism och antifeminism. Järnrörsskandalen med Sverigedemokraterna och Breiviks terrordåd är exempel på hur strukturerna med över- och underordning påverkar samhället, fortsätter Schyman.

I förra valet fick partiet 0,4 procent av rösterna, men hur det kommer att gå i nästa val tycker Schyman att det är för tidigt att sia om.

– Målet är att komma in i Europaparlamentet och riksdagen och föra upp feminismen på dagordningen, på samma sätt som Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har gjort med sina hjärtefrågor.

Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson, som valberedningen också föreslår, är i dagsläget redan talespersoner för partiet tillsammans med Carl Emanuelsson. Sissela Nordling Blanco håller med Schyman om att sambandet mellan rasism och antifeminism är en av Feministiskt initiativs huvudfrågor.

– En av de stora frågorna inför valet är för mig kampen mot rasism på alla plan. På arbetsmarknaden, utbildningsväsendet och migrationspolitiken. Vi måste arbeta aktivt mot rasistiska idétraditioner och driva frågan om flyktingamnesti och öppna gränser, säger hon.

Även Blanco menar att deras huvudfråga måste plockas upp i den övriga politiken.

– Att göra feminism till det självklara svaret på samhällets politiska problem när nästan hela det politiska etablissemanget svajar om jämställdhetsmål och när murarna runt Europa blir ännu högre, säger Blanco.

För Stina Svensson är kvinnors arbetsvillkor en av de viktigaste frågorna.

– Vi har flera förslag där, bland annat vill vi ändra medlingsdirektiven som gör att industrin alltid ökar mer än offentliga sektorn vid löneförhandlingar. Det gör att lönerna forsätter att vara ojämnställda, säger Svensson.

Hon tror att partiet har goda chanser att komma in i riksdagen 2014.

– Partiet växer redan nu och jag upplever en stor nyfikenhet och intresse för våra frågor. Något som vi gör som är lyckat är att vi har ett brett samarbete med fackförbunden i till exempel lönefrågan. Jag ska fortsätta mitt arbete som hittills och arbeta träget. Men nu måste tonen trappas upp för jag har fått nog av hur det ser ut i dag. Det krävs förändring!

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Oljeföretag får provborra på Gotland

Gotland Oil har återigen fått tillstånd att borra efter olja på hemmaplan. "Det känns fullständigt absurt", säger Anncatrin Hjernquist, ordförande för Naturskyddsföreningen på Gotland.

Fria Tidningen

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu