Landets Fria

Eurokrisen bakslag för jämställdheten

I eurokrisens spår kommer neddragningar inom den offentliga sektorn i Europa. Och när arbetstillfällen försvinner är det kvinnorna som drabbas. Det talar Mikael Gustafsson (V), EU-parlamentariker och ordförande för jämställdhetsutskottet, om när han medverkar på Feministiskt forum i Umeå den här veckan.

– Egentligen borde krisen inte kallas finanskris. Sanningen är att det går djupare än så. Det en demokratisk kris, en social kris och en jämställdhetskris, säger Mikael Gustafsson.

När äldre- och barnomsorgen monteras ned tillsammans med vård och skolor är det kvinnor som förväntas att täcka upp för det uppstående behovet genom att ta hand om barn, gamla och sjuka.

– Obetalt ska de nu göra de jobb som de tidigare fick betalt för, säger Mikael Gustafsson.

Antalet osäkra anställningar och deltidsjobb gör att långtidseffekterna för kvinnors ekonomi ökar då deras pensioner i högre grad påverkas hårdare än männens. Samtidigt som man i tider av kris inte väljer att satsa på jämställdhetsprojekt.

– Varje nytt krispaket som presenteras ökar makten till tjänstemännen och kommissionen. Det leder till att makten över politiken kommer längre bort från de folkvalda och därmed från vanliga människor, säger Mikael Gustafsson.

Han menar samtidigt att Sverige befinner sig i ett bättre ekonomiskt läge än många andra länder i Europa eftersom man står utanför det ekonomiska samarbetet.

– Krisen påverkar oss inte i samma utsträckning, men vi har sett hur den fackliga anslutningen minskat samtidigt som man säljer ut vår välfärd och ger storföretag och rika sänkta skatter.

Strider de trodde var vunna under 1900-talet menar Mikael Gustafsson måste utkämpas igen.

– Fackliga rättigheter har urholkats, jämställdheten är under attack och människors förtroende för politiska lösningar minskar. Vi måste lämna den åtstramningspolitik som bara fördjupar krisen. Och det är bråttom. Annars väntar något ännu värre, säger han.

Mikael Gustafsson talar om eurokrisen och dess påverkan på jämställdheten på Feministiskt forum i Umeå den 17 mars kl 14.

Fakta: 

Feministiskt forum arrangeras den 17 mars på Umeå universitet.
Några punkter från programmet:

Machofabriken kl 15.30–16.30. Workshop i hur man skapar en mer jämställd värld.

Domestic violence in social media kl 14–15. Stephanie Hendrick forskar om ungdomskultur och sociala mediers plats i situationer av våld i nära relationer. Hur de skapar nätverk för att finna en väg ut.

Anne Foka och Chris Hudson kl 12.30–13.30. Umeå och Rio De Janeiro jämförs ur ett jämställdhets- och säkerhetsperspektiv.

Jag är en arrangör kl 15.30–16.45. Galaprojektets rollspelskonvent. En röst åt den kvinnliga rollspelsnörden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Norrköping Pride kämpar för världen

Under temat Se världen: Se ut gick årets Pride-säsong av stapeln i Norrköping den 3-4 maj. Festivalen bjöd in till samtal om kärleken och den gemensamma kampen för allas rätt att få vara den de är och vill vara. "Det handlar om oss som individer och vår plats i världen", säger Ellen Larsson, talesperson för Norrköping Pride.

Landets Fria

Miljöfarlig aska blir vätgas

Varje år producerar Sverige cirka 4,4 miljoner ton hushållsavfall. Merparten eldas upp och kvar blir en miljon ton miljöskadlig aska. Nu har dock en teknik utvecklats av forskare på Lunds tekniska högskola (LTH) för att använda askan till att producera vätgas.

Landets Fria

Ambulans önskas till Syrienprojekt

Endast 330 mil från Karlstad pågår ett krig. Nu har en insamling inletts för att hjälpa det syriska folket med medicinska resurser. Bland annat önskas en ambulans och sjukhusmaterial.

– Behovet där nere är hur stort som helst. Flera miljoner människor är på flykt, säger kommunalrådet Niklas Wikström (Fp).

Landets Fria

”När de dansar förstår jag”

Samspelet mellan människor och förhållandet till våra kroppar i ett socialt sammanhang utforskas i dansföreställningen De sociala kongresserna som har världspremiär i Östersund 14 mars.

– Scenkonst ska kännas i kroppen, säger verksamhetsledaren Henrik Ögren vid Teater Barda inför den kommande premiären.

Landets Fria

Framtidens vecka varar till sommaren

Nu drar Framtidsveckan i gång för året. Först ut är Småland som arrangerar sin vecka för tredje gången. I år har Framtidsveckan växt och kommer troligen att arrangeras på över tio olika platser. I Alingsås är det allra första gången. Men en sak är säker. Den kommer inte att vara likadan på två ställen i landet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu