Keystone XL: Miljörapport kritiseras hårt | Fria.Nu
Fria Tidningen

Keystone XL: Miljörapport kritiseras hårt

Den planerade oljeledningen Keystone XL, som sträcker sig från Kanada till södra USA, utgör inget allvarligt miljöhot enligt en ny rapport från det amerikanska utrikesdepartementet. Men rapporten sågas av motståndare till det kontroversiella projektet.

Både forskare och aktivister har reagerat mycket negativt på utrikesdepartementets rapport, som enligt kritikerna bara utgör en upprepning av felaktiga slutsatser i tidigare studier. Ända sedan projektet föreslogs av ett kanadensiskt bolag 2008 så har kritiken varit mycket hård från miljövänner i både Kanada och USA.

– Utrikesdepartementet har nu producerat i stort sett samma rapport som tidigare, där de säger att denna oljeledning inte kommer att resultera i någon större miljöpåverkan. En slutsats som står i strid med vad alla forskare, diplomater och andra som granskat detta projekt kommit fram till, säger Bill McKibben, grundare av miljöorganisationen 350.org.

Keystone XL ska transportera olja som utvunnits ur oljesand i Kanada till raffinaderier vid Mexikanska golfen. Enligt en rapport från den amerikanska kongressens forskningsavdelning som kom förra året kan utvinningen av olja ur oljesand leda till en ökning av koldioxidutsläppen motsvarande fyra miljoner bilar på vägarna. Andra analytiker har angett ännu högre siffor.

– Det här är den viktigaste frågan för miljörörelsen på mycket länge, säger McKibben.

Arbetet med den södra delen av oljeledningen har redan inletts. För den norra delen krävs en längre process, eftersom oljeledningen skulle gå igenom flera miljöskyddade områden och korsa gränsen till Kanada. Därmed måste president Obama formellt godkänna ledningen, och det är mot honom miljörörelserna nu riktar sina insatser. Obama har ännu inte uttalat sig offentligt om frågan, trots att han på senare tid talat om behovet av insatser för att bekämpa klimatförändringarna.

Allmänheten kommer nu att ges möjlighet att lämna in synpunkter på den nya rapporten från utrikesdepartementet, innan en slutgiltig miljörapport kommer att sammanställas. Därefter kommer utrikesdepartementet och flera federala myndigheter gemensamt ta ställning till Keystone XL.

Annons

Rekommenderade artiklar

IMF: Sluta subventionera fossil energi

Om regeringar världen över slutade subventionera industrin bakom utsläppen av växthusgaser skulle de globala koldioxidutstläppen minska med 13 procent, enligt internationella valutafonden.

Fria Tidningen

Historisk protest mot kärnkraft

Uppemot 100 000 taiwaneser deltog i lördags i vad som kan ha varit landets största manifestation mot kärnkraft någonsin.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu