Hallå där, Henrik Larsson… | Fria.Nu
Uppsala Fria

Hallå där, Henrik Larsson…

…myndighetshandläggare vid bostadssamordningen, socialtjänsten i Uppsala kommun. Kommunens socialarbetare har ställt sig bakom uppropet: Nu bryter vi tystnaden.

Hur gick hearingen i onsdags med de inbjudna politiker ni ställer till svars?

– Jag tyckte att hearingen landade i flera bra förslag inför framtiden. Det tycks råda en politisk enighet om att socialarbetare i Uppsala kommun har för låga löner. Det finns även enighet om att träffa oss i nätverket igen och följa upp med konkreta åtgärder.

Hur känns det sammantaget?

– Det finns ett flertal öppningar men vi vill se konkreta förbättringar.

Uppsala fria har skrivit två artiklar om detta tidigare, i den senaste sa kommunalrådet Muhamad Hassan (FP) bland annat att socialbidragsenheten generellt ligger högt över kostnadsmässigt på personalsidan jämfört med länets övriga kommuner och att ”De verksamheter som skriker värst ska inte drabbas värre. Vi måste omfördela så att arbetsmiljön blir rättvis och bra för alla”. Någon kommentar till detta?

– Överraskande att Mohamad Hassan säger så. Att handläggningskostnaderna för försörjningsstöd ligger högt över genomsnittet stämmer inte, vilket lyftes under onsdagens hearing. Och att de sociala nämnderna skulle ha pengar att ta av är förvånande då fyra av fem enheter går med underskott. Det handlar om en politisk prioritering. Kommunens budget som helhet ger ett positivt resultat.

Vad händer härnäst?

– Vi har bjudit in politikerna igen, den åttonde april. Då hoppas vi få konkreta svar på hur de ska hantera våra låga löner, den bristande arbetsmiljön och rättssäkerheten.

Annons

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu