För kvinnor lokalt och globalt | Fria.Nu
Uppsala Fria

För kvinnor lokalt och globalt

I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars firade Uppsalas två Zontaklubbar Zonta Rose Day som också syftar till att globalt uppmärksamma kvinnors situation. Ett av Zontas senaste projekt handlar om fruimport.

Zonta International är en global politiskt och religiöst obunden organisation som kämpar för att förbättra kvinnors status runt om i världen. I Sverige finns över 60 Zontaklubbar och två av dem är aktiva i Uppsala. Klubbarna har som mål att bidra med hjälp till både internationella och lokala projekt.

Annika Terner är president för Zontagruppen Uppsala I som har funnits sedan 1950. Hennes klubb stödjer bland annat Uppsala kvinnojour.

- Vi samlar in pengar som går till att, som vi säger, sätta guldkant på vardagen för utsatta kvinnor i Uppsala. Det kan innebära något så enkelt som att de får pengar för att ha råd att ta med sina ungar på bio, berättar hon.

Den 8 mars varje år firar organisationen Zonta Rose Day. Den finns till för att synliggöra Zontas arbete. Idag, i samband med Zonta Rose day, håller Annika Terner föredrag på Clarion Hotel om gruppens internationella serviceprojekt. Projekten går bland annat ut på att motverka förlossningsskador i Liberia och att eliminera överföringen av HIV/Aids från mor till barn i Rwanda.

- Pengarna vi samlar in går direkt till våra serviceprojekt och vill tillåter aldrig delegationer att besöka projekten på insamlade pengar, de ska gå oavkortat till de utsatta.

Men Zontas arbete går inte enbart ut på att skänka pengar till välgörenhet lokalt och internationellt. Tanken är också att det ska funka som ett nätverk där kvinnor stöttar varandra och stärker varandras kunskap om samhället. De kommer från olika yrken och bakgrunder.

Annika Terner själv är arbetsterapeut och har arbetat som biträdande chef i landstinget.

- Det är viktigt att komma ihåg att alla medlemmar är där på lika villkor. Att jag är president innebär inte att jag har någon maktposition utan snarare att jag är kontakten uppåt, på nationell och internationell nivå i klubben.

Ett av Zontas senaste projekt handlar om fruimport.

- Det handlar alltså inte om kvinnor som gift sig och flyttat hit på grund av kärlek, utan om kvinnor som importeras till Sverige för att utnyttjas sexuellt eller bistå med hushållstjänster.

Zontas medlemmar vill att regeringen ska se till att de kvinnor som importeras som fruar får information om att män och kvinnor i Sverige har samma rättigheter och att den finns tillgänglig på ett språk kvinnorna förstår. Det är en motion som klubben hoppas kan komma att antas inom en snar framtid.

Fakta: 

Organisationen Zonta International grundades i New York 1919 med syftet att stärka kvinnors status världen över. Numera har organisationen mer än 31 000 medlemmar i 65 länder. De olika klubbarna arbetar dels för att medvetandegöra och samla in pengar till internationella projekt och dels för att stödja lokala organisationer som främjar kvinnors status. I Uppsala finns två aktiva Zontaklubbar.

Källa: Zonta International

Annons

Rekommenderade artiklar

Strejk, statistik och Sägifrån – detta gör facken på 8 mars

8 mars

Mens på arbetsplatsen, en kampanj mot Moderaterna samt en kvinnostrejk mot patriarkatet. Facken må ha olika syn på de viktigaste frågorna och bästa metoderna för feministisk kamp – men de som Fria pratat med är överens om att kampen behövs. Inte minst för att hålla liv i Metoo-rörelsen.

Fria Tidningen

Detta gör fackförbundet Unionen på 8 mars

8 mars

Fria har pratat med de största facken och frågat vilken som är deras viktigaste fråga att jobba med, vilket ansvar de har och hur de aktivt arbetar med Metoo.

Fria Tidningen

Detta gör Syndikalisterna SAC på 8 mars

8 mars

Fria har pratat med de största facken och frågat vilken som är deras viktigaste fråga att jobba med, vilket ansvar de har och hur de aktivt arbetar med Metoo.

Fria Tidningen

Detta gör fackförbundet Vision på 8 mars

8 mars

Fria har pratat med de största facken och frågat vilken som är deras viktigaste fråga att jobba med, vilket ansvar de har och hur de aktivt arbetar med Metoo.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu